Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Pietny akt uloženia urny významného literárneho vedca Viliama Marčoka

Autor: Pietny akt uloženia urny významného literárneho vedca Viliama Marčoka
Foto: Pietny akt uloženia urny významného literárneho vedca Viliama Marčoka
Uverejnené: 26. september 2013

Urnu významného literárneho vedca, kritika, básnika a editora Viliama Marčoka, ktorý zomrel 7. mája 2013 v Bratislave, uložili dnes na Národnom cintoríne v Martine počas pietneho aktu, ktorý spoločne pripravili Slovenská národná knižnica, Literárne múzeum, mesto Martin, Spolok slovenských spisovateľov a Slovenský literárny ústav Matice slovenskej s rodinou zosnulého.

„Profesor Viliam Marčok je významnou osobnosťou a v plnej miere si zaslúži, aby jeho pozostatky odpočívali na Národnom cintoríne. Jeho tvorba je prínosom pre mnohé generácie. Okrem svojej básnickej tvorby sa vo veľkej miere venoval literárnovednému výskumu a folkloristike, pričom rozvíjal folklórnu tradíciu pre deti a mládež,“  uviedla Katarína Krištofová, generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice.

Súčasťou pietneho aktu bolo aj spomienkové stretnutie v I. budove Matice slovenskej, v súčasnom Literárnom múzeu SNK. Viliam Marčok sa narodil 28. mája 1935 v Dubovej a zomrel 7. mája 2013 v Bratislave. Pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg na niekoľkých vysokých školách. Napísal niekoľko odborných štúdií z oblasti literárnej histórie, komparatistiky, historickej poetiky a súčasnej literatúry. Svoje poznatky publikoval v zborníkoch a literárnych periodikách, ako napr. Slovenská literatúra, Literárny týždenník, Romboid či Slovenské pohľady.

 

Autor: Miriam Michaela Štefková, hovorkyňa SNK © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama