piatok, 04 október 2013 00:00

Jeleň lesný - živočíchy regiónu Turiec Doporučený

Ohodnotiť túto položku
(12 hlasov)
Jeleň lesný - živočíchy regiónu Turiec Jeleň lesný - živočíchy regiónu Turiec

Vďaka svojej veľkej veľkosti dospelé jelene nemajú v súčasnosti okrem človeka veľa prirodzených nepriateľov. Najväčšou hrozbou pre nich predstavuje vlk, občas na nich môže zaútočiť aj medveď. Vo voľnej prírode sa dožíva priemerne 10 až 13 rokov, v zajatí aj viac ako 20 rokov. Dokáže cválať rýchlosťou 40 km/h, krátkodobo aj cez 70 km/h.

Jeleň lesný (Cervus elaphus) patrí medzi najväčších zástupcov svojej čeľade. Samce dorastajú do 175 – 230 cm a ich hmotnosť sa pohybuje medzi 160 – 240 kg. Samice sú oproti samcom výrazne menšie, dorastajú do 160 – 210 cm a dosahujú hmotnosť medzi 120 – 170 kg. Chvost meria 12 – 19 cm a v kohútiku majú výšku 120 až 150 cm. Veľkosť a hmotnosť je však veľmi premenlivá a viditeľne sa líši medzi jednotlivými poddruhmi, kde najťažší (C. e. elaphus) môže vážiť až 500 kg.

Najtypickejším znakom pre samcov sú parohy, ktoré každý rok, zvyčajne na konci zimy, zhadzuje. Na jar, keď jeleňom rastú nové parohy, sú porastené jemnou ochrannou vrstvou, ktorá neskôr zmizne. Parohy sú tvorené z kosti, ktorá môže denne vyrásť v priemere aj o 2,5 cm. Pri dospelých samcoch sa na parožiach objavujú akési výrastky, ktorým sa odborne hovorí výsady, tie s pribúdajúcim vekom rastú a pribúdajú.

Samce počas ruje charakterizuje ich hlasné trúbenie, pri ktorom sa snaží upútať pozornosť samíc a udržať tak svoje stádo pohromade. Tento jav môžeme najčastejšie počuť pri svitaní alebo súmraku, kedy sú jelene najaktívnejšie. Samotné trúbenie však používajú aj pri súbojoch medzi sebou, kedy sa pomocou nich snažia vyhnať svojho konkurenta od blízkosti samíc.

Výskyt a rozšírenie: vyskytuje sa na rozľahlom území Európy, Kaukaze, v Malej, Strednej a Západnej Ázii a izolovane aj na území medzi Marokom a Tuniskom, čo z neho robí jediný druh jeleňa v Afrike. Človekom bol neskôr rozšírený aj do iných častí sveta ako do Austrálie, na Nový Zéland alebo do Argentíny. Jelene žijú na celom území Slovenska a obľubujú predovšetkým listnaté a zmiešané lesy. U nás žijú dva poddruhy, konkrétne jeleň lesný stredoeurópsky (Cervus elaphus hippelaphus) a jeleň lesný karpatský (Cervus elaphus montanus). Dospelé jedince s zreteľne odlišujú veľkosťou, farbou srsti, tvarom i hmotnosťou parožia, no väčšina miestnych populácií je natoľko skrížená, že zaradenie do niektorého poddruhu je často zložité.

Trus: tvoria ho oválne, prípadne pozdĺžne bobky, na jednom konci často zahrotené. Bývajú uložené jednotlivo alebo v kôpkach. Bobky sú 2 - 2,5 cm dlhé a 1 - 2 cm široké. Letné bobky sú v čerstvom stave lesklé čierno-zelené a často priliehajúce k sebe, v zime sú pevné suché a sivohnedé, na jar zas nepravidelné a kašovité.
Ochrana: jeleň patrí medzi poľovnú zver, ktorú je možné podľa zákonov o ochrane prírody a poľovníckych zákonov loviť iba v určitom období (od augusta do polovice januára).
Potrava:  tvoria ju byliny, dreviny, divo rastúce plody, ale aj kultúrne rastliny. Zimné prikrmovanie jeleňov je spravidla nevyhnutné, pretože v dôsledku dopravných ciest a mozaikovitosti krajiny si črieda nemô­že tak ako predtým vyhľadať v zime miesta bohaté na potravu.
Čo robiť pri vyrušení: zvyčajne vás uvidí skôr ako vy jeho, je plachý a ujde, nestáva sa, aby napadol človeka.

Kompletná galéria a iné zaujímavé fotografie na:

Turiecfoto.sk

Autor: Wiki, foto: Viktor Čech © Autorské práva sú vyhradené

Matej Bórik, MBA

Šéfredaktor Turiec Online | Facebookblog SME, LinkedIn