Keď sa zima opýta

Autor: Keď sa zima opýta
Foto: Keď sa zima opýta

V nedeľu 13. októbra 2013 Vás pozývame do Múzea slovenskej dediny na podujatie Keď sa zima opýta, ktoré ukončí letnú návštevnícku sezónu.

Návštevníci sa zoznámia s rôznymi pracovnými činnosťami, ktorými si členovia rodiny pripravovali zásoby na zimné obdobie – krájanie jabĺčok na sušenie, príprava šípok na čaj ale aj preberanie zemiakov, pučenie fazule a tlačenie kapusty. Všetky tieto potraviny v minulosti tvorili dôležitú súčasť jedálneho lístka.

 

Múzeum nezabudne ani na kulinárske zážitky

Ten, kto do skanzenu zavíta, bude mať možnosť ochutnať rôzne tradičné i netradičné špeciality z pohánky a zemiakov – napríklad čerstvo upečené zemiaky v pahrebe, posúchy, podlesníky či lokše. Návštevníci si budú môcť zmerať sily v jedení zemiakovej baby. Po súťaži (ale i bez nej) určite nikto nepohrdne dobrým bylinkovým čajom z našej ponuky.

Počas programu od 10.00 do 16.00 sa predstavia folklórne skupiny z Podhradia a Drotár z Dlhého Poľa. Po prvýkrát zavíta aj hosť z rázovitého Horehronia – folklórna skupina Kráľova hoľa. Členovia folklórnej skupiny z Pohorelej donesú do martinského skanzenu atmosféru dávnych priadok, ale i horehronské tance a spevy. Pre najmenších sú prichystané tvorivé dielne, v ktorých si deti môžu zhotoviť pečiatky zo zemiakov, figúrky z gaštanov i voňavé vrecúška z byliniek. O 13.30 h sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka sv. omša.

Autor: SNM © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama