Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Sociálne podnikanie môže fungovať aj na Slovensku

Autor: Sociálne podnikanie môže fungovať aj na Slovensku
Foto: Sociálne podnikanie môže fungovať aj na Slovensku
Uverejnené: 02. august 2013

O projekte YSEE, ktorý sa týka mladých sociálnych podnikateľoch v Európe (Young Social Entrepreneurs in Europe), a ktorého partnerom je aj miestna nezisková organizácia K.A.B.A. Slovensko, sme písali už v marci tohto roku, keď prebehlo projektové stretnutie za účasti partnerov zo 4 krajín na Slovensku, konkrétne v Bratislave a Martine.

Minulý týždeň sa projekt uzavrel v Londýne záverečnou konferenciou, za účasti zahraničných delegácií z Nemecka, Slovenska, Turecka a Veľkej Británie. Pozvanými účastníkmi boli nielen zástupcovia organizácií partnerov ale aj samotní mladí sociálni podnikatelia z partnerských krajín. Hostiteľom podujatia bola organizácia Embrace, koordinátor projektu, ktorá konferenciu pripravila v spolupráci s 198 Contemporary Arts and Learning galérie, kde sa konferencia konala. Okrem partnerov a mladých sociálnych podnikateľov zo Slovenska, Nemecka a Turecka vystúpili na konferencii aj zástupcovia podporných organizácií a dokonca aj banky, ktoré podobné projekty zastrešujú.

„Dokonca sme využili aj časť obedovej prestávky, keď sme v skupinách rozvinuli podnikateľský nápad dvoch mladých IT podnikateľov použitím  Social Business Canvas – veľkého plátna na stene. Rozdelení do skupín sme prispeli do rôznych dôležitých oblastí behu firmy. Obed a pohostenie bolo tiež organizované sociálnym podnikom a jedlo,  ktoré sa nezjedlo išlo do hospica pre bezdomovcov – dobrá práca Dirk!“ popisuje konferenciu Martin zo Slovenska.

S potešením môžeme konštatovať, že tento projekt, financovaný z programu celoživotného vzdelávania LLP Leonardo – Partnerstvá, má pokračovanie a to vo forme Podnikateľského Inkubátora, ktorý koordinátor projektu Dirk Bischof rozbieha v Londýne vo štvrti, kde žijú ťažko skúšaní ľudia z problémových komunít.

“Som veľmi rada, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu. Prezentácie boli veľmi inšpirujúce, organizácia vynikajúca. Som rada, že sme tiež mohli prispieť niekoľkými príkladmi z praxe do zbierky príbehov (Case Studies).” Ing. Mária Kubišová z K.A.B.A. Slovensko

Pre mladých ľudí, ktorí uvažujú nad založením vlastnej firmy je dobrou správou, že veľa informácií ohľadom podnikania, špeciálne so sociálnou stránkou môžu nájsť na stránke projektu http://ysee-project.blogspot.sk . Okrem zdroja informácií o založení, behu, financovania a marketingu firmy tam môžu nájsť motiváciu a poučenie aj v príbehoch iných mladých sociálnych podnikateľov (nielen) zo Slovenska, ktoré partneri počas projektu zozbierali.

 

Autor: Ing. Mária Kubišová, K.A.B.A. Slovensko © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama