Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinské METRO napreduje, projekt sa posúva do ďalšej fázy

Autor: Martinské METRO napreduje, projekt sa posúva do ďalšej fázy
Foto: Martinské METRO napreduje, projekt sa posúva do ďalšej fázy
Uverejnené: 22. október 2013

"METRO Martin", pod týmto názvom sa v Martine predstavil zaujímavý experimentálny projekt, určený na podporu a rozvoj regiónu Turiec. Reálne výsledky nenechali na seba dlho čakať. METRO si získalo mnohých podporovateľov a vďaka nemu sa posunulo dopredu už niekoľko projektov a bola poskytnutá pomoc v hodnote viac ako dvadsaťtisíc eur.

Originálny slovenský startup začal ešte v júni 2013 kampaňou na výstavbu skutočného metra v meste Martin a vyvolal nadšenie i mnoho otázok. Nezvyčajný startup prekvapil obyvateľov i radnicu mesta Martin. Aj keď by sa mohlo zdať, že výstavba metra v Martine je nereálny projekt, Mateja Bórika, šéfredaktora Turiec Online a zároveň autora projektu METRO, to vôbec neodradilo. "Najskôr bola vytvorená internetová stránka s odpočítavaním času do tlačovej konferencie, profil na sociálnej sieti Facebook a počas týždňa sme v celom okrese rozdali aj 10 000 lístkov vyrobených podľa skutočného formátu lístka metra. Keď sa ľudia začali viac zaujímať, pripravili sme aj vizualizáciu trate na jednej z frekventovaných mestských križovatiek. V oblasti marketingu som už viac ako osem rokov a vždy sa snažím pracovať kreatívne, dúfam že som nikoho týmto prekvapením nenahneval," dodal autor projektu.

 

Základné informácie: Experimentálny projekt METRO

METRO vychádza z myšlienky skutočného metra, pričom prenáša jeho vlastnosti do úrovne komunikačného a procesného manažmentu (rýchlosť – efektivita – náklady). METRO spája regionálne inštitúcie, neziskové organizácie, domácich podnikateľov aj občianskych aktivistov a pomáha im realizovať nápady, plány a napríklad aj kultúrne podujatia pomocou poradenských aktivít. "Subjekt nám zadá svoj nápad, otázku alebo problém a my sa snažíme navrhnúť vďaka bezplatnému brainstormingu jeho čo najefektívnejšie riešenie," vysvetľuje Matej Bórik.

 

Prečo METRO vzniklo

Myšlienka projektu čerpá aj zo systému japonského manažmentu KAIZEN, ktorý sa zaoberá neustálym zlepšovaním a snaží sa definitívne odstraňovať pôvod problému tak, aby sa nemuseli riešiť jeho následky. "Prečo som založil METRO? Pretože žijem v Turci od narodenia 28 rokov a nepáčilo sa mi, ako to tu celé funguje. Jednoducho som si povedal, že moje doteraz získané skúsenosti poskytnem ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť profesionálne agentúry, keďže som už niekoľko rokov aktívny novinár, začal som práve s novým spravodajským webom s dobrými správami, ktoré náš región podľa môjho názoru potreboval. Počas prípravy Turiec Online som ale stretol mnoho perfektných ľudí a zistil som, že rozmýšľame rovnako, je nás viac, ktorí by sme to tu chceli nejakým spôsobom vylepšiť a METRO je prostriedok, ktorý nám s tým pomôže, práve vďaka tomu, že nás spojí dokopy a rôzne nápady sa nám potom ľahšie a efektívnejšie darí realizovať. Celé to je o perfektne organizovanej komunikácii, presne ako v skutočnom metre," vysvetlil vznik projektu Bórik.

 

Čím sa METRO zaoberá

1. podpora a rozvoj cestovného ruchu 6. lokálne platobné prostriedky
2. kultúrne a spoločenské podujatia 7. životné prostredie
3. lokálna výroba a spotreba potravín 8. vzdelávacie aktivity
4. marketingová podpora v regióne 9. dobrovoľníctvo
5. mediálna podpora a PR regiónu 10. zahraničné vzťahy

 

Každú oblasť má na starosti jeden odborník, ktorý dobrovoľne a bez nároku na odmenu poskytuje svoje odborné vedomosti tak, aby pomohol pri riešení problému, ktorý bude do systému zadaný. "Či už ide o pomoc pri získavaní dotácie, návrhu webovej stránky, nastavení marketingových aktivít alebo aj písaní tlačových správ a fotografovaní podujatí, je toho však oveľa viac, čo sa dá a čo chceme robiť," vysvetľuje Bórik.

 

Ako METRO pracuje

METRO Martin pracuje ako nezávislý odporúčací a poradenský orgán. Spadá pod Občianske združene Turiec Online a neorganizuje ani neriadi procesy, iba pomáha pri ich správnom nastavení. Cieľom projektu je predovšetkým pomáhať a k tomu využiť aj dobrovoľnícku činnosť a spoluprácu. Nie všetky aktivity sú však bezplatné, projekt aktuálne prechádza do druhej, oficiálnej fázy, kedy sa postupne aktivujú jednotlivé oblasti. Podľa Bórika bude už čoskoro zadefinovaný aj rámec služieb: "Základné poradenstvo je bezplatné, musíte brať ohľad aj na to, že náš čas nie je neobmedzený. Už čoskoro predstavíme verejnosti komplexnú schému, podľa ktorej METRO bude fungovať, keďže aktuálne je všetko naviazané na časť 5 (mediálna podpora a PR regiónu), kam spadá aj portál Turiec Online, chceli by sme do toho zapojiť viacerých, ktorí nám budú s tvorbou webu pomáhať. Následne prejdeme aj k ostatným súčastiam a zadefinujeme aktivity, ktoré poskytujeme bezplatne a ktoré sú už nad rámec našich možností."

 

Výsledky projektu od marca 2013

METRO nemá aktuálne zatiaľ dokončenú internetovú stránku (www.metromartin.sk) a ani stabilnú základňu ľudí. Napriek tomu dokázalo prostredníctvom združenia Turiec Online a pomocou viacerých dobrovoľníkov vygenerovať pomoc hmotného aj nehmotného charakteru v rozsahu cez 5000 dobrovoľných človekohodín v odhadovanej sume cez 20 000 eur a to už od marca 2013. "To všetko sme dokázali bez akejkoľvek dotácie, na projekte je perfektné to, že na jeho prevádzku postačujú ľudia, ktorí chcú niečo pre svoj región urobiť úplne dobrovoľne, všetko má však hranice a preto sa to budeme snažit čo najskôr presne zadefinovať. Pôvodne sa to plánovalo už koncom júla ale je to komplexnejšie ako sa zdá," dodáva správca projektu Matej Bórik.

 

Zhodnotenie a výber z najzaujímavejších výsledkov, ktoré METRO riešilo od marca 2013

- bezplatne odpracovaných vyše 5000 človekohodín, vyhotovených viac ako 8000 fotografií

- bezplatne vydaných viac ako 850 tlačových správ

- zabezpečenie tvorby osemnástich internetových stránok pre regionálne spoločnosti a inštitúcie

- podpora predaja domácich, v regióne vyprodukovaných mliečnych a mäsových výrobkov

- bezplatná pomoc pri výstavbe nového pódia v Bar Museum (dodanie časti materiálov v hodnote cez 300 eur)

- bezplatná pomoc pri propagácii viac ako 420 kultúrnych podujatí v celom regióne Turca

- pomoc pri manažovaní podujatia Dožinky - Gazdovské a remeselné trhy 2013

- analýza informačných služieb k cestovného ruchu pre zahraničných návštevníkov v Turci

- pomoc pri zapájaní komunity zahraničných študentov JLF UK do diania v Martine

 

Chcete projektu pomôcť?

Občianske združenie Turiec Online plánuje pre METRO otvoriť kanceláriu a zamestnať jedného pracovníka, na ktorého už bolo ukončené výberové konanie (prihlásilo sa 147 uchádzačov z Martina a okolia). K tomuto účelu je potrebné získanie prostriedkov v odhadovanej výške 10 000 eur na kalendárny rok. Čerpanie prostriedkov bude zverejné na webe. Projekt sa aktuálne uchádza o dotáciu vo výške 5000 eur cez web http://restart.ludialudom.sk/metro/ , na stránke stačí zahlasovať cez tlačidlo odporuč porote. "Uvidíme, či sa nám podarí dotáciu získať, musíme počkať do konca novembra, následne by sme pripravili kampaň aj tu v Turci, aby ľudia, ktorí by chceli prispieť, vedeli ako a kde. Pre viac informácií nám môžu ľudia zaslať email alebo zatelefonovať (Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., 0908 279 154)," uzatvoril Bórik.

 

Autor: Jana Krivačková © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama