Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinčania si pripomínajú všech svätých vo vynovenom Dome smútku

Autor: Martinčania si pripomínajú všech svätých vo vynovenom Dome smútku
Foto: Martinčania si pripomínajú všech svätých vo vynovenom Dome smútku
Uverejnené: 02. november 2013

Pamiatku zosnulých a sviatok všetkých svätých si Martinčania pripomenuli v zrekonštruovanom Dome smútku. Ako každý rok mesto ju organizuje 1. novembra. Samotnej spomienke zosnulých predchádzalo symbolické odovzdanie kompletne zrekonštruovanej budovy do užívania. Počas päťmesačnej rekonštrukcie sa tu preinvestovalo 200 tisíc eur.

Počas pietnej spomienky sa uskutočnilo slávnostné vysvätenie predstaviteľmi evanjelickej a katolíckej cirkvi, čím bol Dom smútku symbolicky odovzdaný do užívania. “Som rád, že Dom smútku v Martine je už konečne dôstojný a miesto posledného odpočinku a pocity pozostalých už nebude rušiť katastrofálny stav tejto budovy. Rekonštrukciu sme naplánovali tak, aby sa novembrová pamiatka zosnulých už mohla konať vo vynovených priestoroch a som rád, že tento plán sa podarilo dodržať. Vďaka komplexnej rekonštrukcii sa budova Domu smútku zmenila zásadným spôsobom. Vstup už nie je od cesty, to znamená, že obrady už nerušia prechádzajúce autá. Naopak, vstup od cintorína, kadiaľ sa po novom do Domu smútku vchádza, ponúka pohľad na stromovú aleju, ktorý určite prispeje k pietnej atmosfére obradov. Veríme, že nové moderné zariadenie dodá obradom dôstojnosť a pozostalí občania, ktorí sa tu budú lúčiť so svojimi zosnulými, to ocenia,“ reagoval primátor mesta Andrej Hrnčiar počas otvorenia. 

 

Vynovený Dom smútku už opäť slúži občanom a od 4. novembra sa tu opäť budú vykonávať smútočné obrady. Budova Domu smútku i toalety sú otvorené v pracovných dňoch od 7.00 do 15.30 h. Počas rekonštrukcie sa vďaka ústretovosti okolitých obcí smútočné obrady konali okrem mestskom Dome smútku na Cintoríne v Martine Kolónia Hviezda aj vo Vrútkach či Dražkovciach.

Architektonické riešenie budovy Domu smútku vychádza z konzultácií s Útvarom hlavného architekta mesta Martin a realizátorom stavby. „Zásadnou zmenou sú okrem premiestenia hlavného vstupu do budovy, ktorý je bezbariérový, aj nové verejné toalety, ktoré budú k dispozícii nielen počas obradov, aj pre návštevníkov cintorína. Zrekonštruovaný dom smútku má novú fasádu, vymenené okná, vyhovujúcu vzduchotechniku, zrekonštruované vykurovanie, po stenách je obklad z prírodného kameňa prípadne betónovej imitácie kameňa. Obradná miestnosť je vybavená moderným zariadením. Je tu nový katafalk s posuvnou mechanikou, nové lavice s operadlami s miestom na sedenie pre 72 ľudí, osvetlenie, ozvučenie, ako aj stenu s televízormi, ktoré môžu byť použité počas obradu na hlbšiu rozlúčku s pozostalým,“ uviedol počas pietnej spomienky Peter Kašuba za realizátora stavby, ktorým bola spoločnosť Brantner Fatra, s.r.o. Najmä v prípade obradu s väčšou účasťou pozostalých sa využije televízor, ktorý je umiestnený na budove zvonku a vďaka ktorému uvidia priebeh obradu aj tí, ktorí sa do Domu smútku už nezmestia a pietny akt pozorujú spred budovy. Všetky televízory sú zabezpečené a prepojené na Mestskú políciu.

 

Autor: Mesto Martin © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama