Návrat k tradíciám: Gazdovské a remeselné slávnosti 2013

Autor: Návrat k tradíciám: Gazdovské a remeselné slávnosti 2013
Foto: Návrat k tradíciám: Gazdovské a remeselné slávnosti 2013
Uverejnené: 20. november 2013

Druhý ročník miestnych Gazdovských a remeselných slávností ponúkol obyvateľom Martina zaujímavý pohľad na tradičné formy prezentácie domácich výrobkov, remesiel i dobovej kultúry. Memorandové námestie sa počas jednej októbrovej soboty vrátilo o niekoľko desiatok rokov späť do minulosti. Podujatie, ktoré sa tu konalo, nepripomenulo len blížiacu sa evanjelickú slávnosť poďakovania za úrodu, ale oživilo aj staré tradície.

Na Gazdovských a remeselných slávnostiach ste sa mohli stretnúť s miestnymi pestovateľmi a výrobcami, ktorým záleží na dobrej kvalite životného prostredia, potravín a výrobkov. Kým prvé Martinské Dožinky v roku 2012 boli dielom priateľov, ktorých spoločným záujmom sú zdravé potraviny, prostredie a život, v tomto roku sa slávnosti rozrástli minimálne desaťnásobne a to nie len do plochy ale aj do aktivít a záujmu obyvateľov. Po úspešnom prvom ročníku podujatia sa rozhodli organizátori pozvať nie len viacej domácich remeselníkov a producentov potravín, ale program doplnili aj o vystúpenia či hudbu.

Slávnosti boli tématicky rozdelené na niekoľko častí. Tou hlavnou bol priestor s domácimi produktami, kde sa odšťavovali jabĺčka či hrozno. Práve tu sme našli šikovných mladých mužov, prevádzkujúcich aj systém Biobox, ktorým cez internet ponúkajú čerstvé domáce potraviny z Turca. Čajovňa Dúšok Zdravia ponúkala návštevníkom pečené tekvice, chlebové placky, koláče a výborný vegánsky fazuľový guľáš. Zaujímavosťou bola aj bohatá tombola, do ktorej cenami prispeli lokálni remeselníci a producenti potravín. Výťažok z predaja lístkov (cez 150 eur) putoval evanjelickému zboru v Martine, ktorý umožnil organizáciu tohto podujatia.

Organizátori podujatia Gazdovské a remeselné slávnosti 2013

Na podujatí sa zúčastnili aj zástupcovia regionálnej organizácie Slow Food patriacej do medzinárodnej siete, ktorej cieľom je zasadzovať sa dobré, čisté a férové potraviny. "Vami organizované podujatie hodnotíme veľmi pozitívne a to predovšetkým výber lokácie, ktorá je na takýto tip podujatia predurčená. Páčil sa nám aj samotný koncept „Dožinkov“ - stánky s miestnymi remeslami, producentami potravín, ukážkami spracovania ovocia a skromného gastra. Samotný koncept plánujete určite rozšíriť, k čomu je potrebný jednak čas a väčší počet producentov z Turca," zhodnotila organizáciu podujatia Petra Molnárová za konvíviá Slow Food Pressburg a Slow Food Tatry.

Na príprave podujatia sa podieľalo viacero dobrovoľníkov z dvoch občianskych združení: Premena - Spolupráca v Turci, o.z. a Turiec Online, o.z., hlavnými koordinátoromi boli pracovníci z Čajovne Dúšok Zdravia v Martine.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama