Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Face to Face - dialógy o umení

Autor: Face to Face - dialógy o umení
Foto: Face to Face - dialógy o umení
Uverejnené: 12. november 2013

V Turčianskej galérii v Martine sú v novembri pripravené zaujímavé podujatia pod názvom Face to Face. Ide o štyri štvrtkové večery, z ktorých každý rozoberá inú tému súčasného umenia.

Ako uvádza spoluorganizátorka projektu Lucia Miklošková: „Projekt Face to face je určený komukoľvek, kto sa aj malou mierou zaujíma o aktuálne dianie na poli umenia a má ambíciu kriticky uvažovať. Cieľom projektu je prezentovať umenie a viesť dialóg s aktuálnymi formami umenia, pričom sa nezameriava len na výtvarné formy, ale aj na hudobné, literárne či filmové umenie. Pridanou hodnotou týchto večerov je  to, že tvorba prizvaných autorov nie je prezentovaná sprostredkovane, ale priamo nimi. Návštevníci majú teda možnosť stretnúť sa s umelcami osobne, viesť s nimi dialóg, pýtať sa na to, čo ich zaujíma.

Prvé stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch galérie uplynutý týždeň, bolo venované rodovým aspektom a ich presahom do umenia. Do témy genderových štúdií a rodových stereotypov návštevníkov uviedol vysokoškolský pedagóg a lektor z oblasti fashion marketingu a vizuálnej komunikácie Peter Šagát. Svoju vizuálnu tvorbu a fotoakcie s tematikou gender predstavil Michal Murín z AU v Banskej Bystrici. Na záver spisovateľ Michal Habaj predniesol ukážku svojej literárnej tvorby zo zbierky poézie napísanej pod ženským pseudonymom.

Akcie takéhoto charakteru v Martine absentujú, aj keď si nemyslím, že by o ne ľudia nemali záujem. Chýba kontakt so živým umením a živou kultúrou, ktorá by stimulovala kritické myslenie. Verím, že večery sú postavené natoľko kvalitne a pútavo, že kto príde prvý krát, príde aj nabudúce“ dodáva Lucia Miklošková z Turčianskej galérie.

Najbližšie podujatie sa uskutoční 14. novembra o 17:00 (Turčianska galéria) a bude venované téme „Mimo reality“. Nasledujúce štvrtky sa návštevníci môžu tešiť na večerné stretnutia pod názvom: „Technické vs. Prírodné“ a „Na hrane“. Prezentovať sa budú vizuálni umelci, predstavitelia literárnej tvorby, ale aj hudobný skladateľ či elektronický avantgardista.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama