Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V medzinárodnom projekte spojili varenie s kultúrou

Autor: V medzinárodnom projekte spojili varenie s kultúrou
Foto: V medzinárodnom projekte spojili varenie s kultúrou
Uverejnené: 20. november 2013

Cooking a culture je názov medzinárodného projektu, do ktorého je Evanjelická základná škola v Martine zapojená prostredníctvom partnerstva európskych škôl s názvom eTwinning. Projekt predstavuje jednoduchý a efektívny spôsob využívania informačných a komunikačných technológií pri tvorbe partnerstiev medzi školami z rôznych krajín Európy.

Evanjelická zákaldná škola ponúka žiakom v rámci školského klubu detí, krúžok kreatívneho varenia s názvom Cooking,  ktorý už tretí rok vedie pani učiteľka Iveta Chandler: „Harmónia chuti – to je to, o čo sa snažíme na našom krúžku. Stretávame sa každú stredu v budove evanjelického gymnázia a úprimne povedané, ani tie dve hodiny, ktoré máme na krúžok vyhradené  nám nestačia aby sme sa „vybláznili“. Našim cieľom je naučiť sa základné recepty, podeliť sa s novými, byť zručný v znení: Zmeniť ľavé ruky na pravé a hlavne užiť si spoločný čas všetkých kuchárov.“

Ako sa škola k tomuto zaujímavému projektu dostala a čo v ňom žiakov čaká, to nám priblížil jeho koordinátor učiteľ Dušan Haško: „Gastronómia je dôležitou súčasťou kultúry každého národa a preto sme sa rozhodli, že okrem našich slovenských jedál chceme lepšie spoznať kuchyňu a kultúrne zvyklosti obyvateľov iných európskych krajín. Prostriedok, ako tento zámer uskutočniť sa nám ponúkol v pozvaní partnerskej školy z Talianska, ktorá hľadala partnera pre projekt Cooking a culture. Podstatou projektu je, aby si žiaci prostredníctvom bezpečnej komunikačnej platformy Twin Spce vymieňali informácie o ich tradičných národných receptoch, sviatočných vianočných a veľkonočných receptoch a samozrejme aj regionálnych špecialitách. Verím, že počas realizácie projektu získajú naši žiaci okrem nových priateľov aj pekné zážitky z prípravy jedál v iných krajinách a zároveň si zdokonalia svoje komunikačné zručnosti v angličtine.“ 

„Mám radosť z toho, že mladší i starší žiaci majú záujem naučiť sa variť chutne, zdravo a kreatívne. Mrzí ma, že vzhľadom na obmedzené priestorové i materiálne vybavenie potrebné pre tento krúžok  nemôžeme uspokojiť rok čo rok rastúci záujem žiakov, ktorí ho chcú navštevovať. Zabezpečiť  kvalitné a bezpečné kuchynské vybavenie, s ktorým žiaci pri príprave jedál pracujú, bolo pre rozpočet školy pomerne náročné. Aj preto sme oslovili rôzne podnikateľské subjekty z nášho mesta s prosbou o sponzoring. Teší ma, že reštaurácia Frito zareagovala promptne ako prvá a zasponzorovala nákup potrebného kuchynského vybavenia, vďaka ktorému môžu naši žiaci variť zdravo a bezpečne.“ povedal riaditeľ školy Jozef Sopoliga.

„Podpora lokálnych win-win projektov  je súčasťou spoločenskej zodpovednosti nášho podniku. Našim zákazníkom ponúkame okrem rýchleho občerstvenia aj chutné a zdravé jedlá, ktoré pripravujeme z lokálnych produktov. Záleží nám na tom, aby si aj mladá generácia vedela takéto jedlá nielen kúpiť, ale si ich aj samostatne pripraviť. Aj preto sme sa rozhodli sponzorsky podporiť nákup kuchynských pomôcok, s ktorými žiaci pracujú v rámci krúžku varenia. Už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovanie našej spolupráce.“ zhodnotila spoluprácu s evanjelickou školou manažérka reštaurácie Frito Ing.Vladimíra Chladnúchová. A čo hovoria na nový projekt samotní žiaci? „Teším sa, že sa od nových kamarátov konečne dozviem, ako sa pripravuje pravá talianska pizza, ktorú chcem pripraviť rodičom. Dúfam, že aj talianske deti si pochutia na našich bryndzových haluškách.“ povedala piatačka Zuzka.

 

Autor: Mgr.Dušan Haško © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama