Ochotníci sa stretli opäť na tvorivých dielňach

Autor: Ochotníci sa stretli opäť na tvorivých dielňach
Foto: Ochotníci sa stretli opäť na tvorivých dielňach
Uverejnené: 20. november 2013

Ďalšie pokračovanie tvorivých dielní, ktoré sú realizované v rámci projektu „Kam kráčaš, ochotnícke divadlo?“, sa uskutočnilo v pondelok 18. novembra v priestoroch klubovne Turčianskeho kultúrneho strediska. Bolo venované téme s názvom „Situácia – základná stavebná jednotka“. Večer viedla lektorka Mgr. art. Zuzana Galková, absolventka VŠMU, ktorá v súčasnosti pôsobí ako doktorandka na Akadémii umení v Banskej Bystrici a venuje sa najmä réžii a dramaturgii.

Účastníci, prevažne študenti z martinského Súkromného hudobného a dramatického konzervatória, ale aj herci z ochotníckych súborov z Bystričky či Žabokriek, mali možnosť dozvedieť sa podnetné informácie týkajúce sa situácie, ktorá je pri tvorbe divadelného predstavenia základným prvkom. Ako uviedla lektorka Mgr. art. Zuzana Galková  „to, čo je v divadle najťažšie, je vybudovať situáciu tak, aby ľuďom niečo hovorila. Úlohou režiséra v spolupráci s hercom je, aby divák vedel, o čom na  javisku hovoríme, prečo tam stojíme, čo sa tam deje. To, aby divák vedel, načo sa pozerá, by malo byť samozrejmosťou, no je to jedna z najťažších vecí v divadle.

Večer prebiehal formou hry a účastníci si mali možnosť vyskúšať budovanie situácie na krátkych etudách. Základným zadaním bolo stvárniť rodinu pri večeri. Účastníci rozdelení do niekoľkých skupín sa ochotne zhostili svojich úloh a pripravili si krátke ukážky. Následne lektorka v spolupráci s divákmi analyzovala jednotlivé prevedenia a pomáhala hercom odhaľovať, kde vznikajú chyby a kde naopak momenty, ktoré môžu byť užitočné a nápomocné ďalšiemu vystavaniu situácie a jej vyústeniu do pointy. Taktiež pracovali na vyšpecifikovaní charakterov a vzťahov medzi nimi, aby všetko, čo sa odprezentuje a odohrá malo svoj význam a viedlo k ujasneniu toho, odkiaľ a kam sa chcú tvorcovia predstavenia dostať .

Voľné pokračovanie tejto interaktívnej tvorivej dielne si účastníci iniciatívne naplánovali na utorok 2. decembra. Vítaní sú aj zástupcovia z ostatných ochotníckych súborov či dramatických krúžkov, ktorí sa doposiaľ nezúčastnili. Večer sa bude viesť v podobnom duchu, no bude venovaný najmä práci s textom a dialógmi. V závere večera organizátorka projektu Bc. Janka Knošková pozvala všetkých na oficiálne vyhodnotenie projektu, ktoré sa uskutoční 7. decembra 2013 v Dražkovciach o 18.00: „Počas podujatia vystúpi divadelný súbor Pišinger z Bystričky s hrou Raya Cooneyho „Všetko sa ...“ v réžii Zuzany Galkovej. Po predstavení bude podujatie pokračovať posedením pre ochotníkov, vyhodnotením  tvorivých dielní a predstavením plánov na budúci rok“.

 

Autor: Mira Kováčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama