Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Technická Myšlienka Roka 2024 na FEIT UNIZA: Odhalenie inovačného potenciálu stredoškolákov

Autor: Žilinská univerzita
Foto: Žilinská univerzita
Uverejnené: 23. apríl 2024

V Žiline, 23. apríla 2024. Fakulta elektrotechniky a informačných technológií UNIZA (FEIT UNIZA) usporiadala 15. ročník súťaže Technická Myšlienka Roka (TMR) pre stredoškolských študentov.

Do finálového kola postúpilo 12 najlepších projektov z celého Slovenska, ktoré súťažili v oblastiach mechatroniky, elektroniky, IT a mnohých ďalších. FEIT UNIZA ocenila ambiciózne projekty šikovných súťažiacich 16. apríla 2024. 

Medzi top 3 víťazné projekty patria: Riadiaci pult rušňa pre modelovú železnicu, RC tank s efektmi, Elektronická výsledková tabuľa pre športové účely. Pre veľké množstvo kvalitne prezentovaných projektov udelila FEIT UNIZA Cenu FEITcity za projekt Rekonštrukcia a nadväznosť elektromechanického zabezpečovacieho zariadenia, študentom M. Matulíkovi a D. Bednarčíkovi zo Strednej priemyselnej školy dopravnej v Košiciach. 

Každý účastník mal 15 minút na predstavenie svojho projektu, po ktorom nasledovala diskusia s odbornou porotou. Táto porota pozostávala z pedagógov z FEIT UNIZA a zástupcov priemyselných partnerov súťaže.  Víťazný projekt Riadiaci pult rušňa pre modelovú železnicu  je zároveň unikátnou učebnou pomôckou, ktorá umožní študentom používať koľajisko na Strednej priemyselnej škole v Trnave, na ktorej študuje Tomáš Varga. „Veľmi ma bavia železnice, na súťaž ma nahovoril učiteľ, ktorý je odborníkom na zabezpečovaciu techniku a železnice. Som veľmi prekvapený a potešený výsledkom dnešnej súťaže. Prvé miesto som na tak odbornej súťaži získal prvý raz,“ doplnil T. Varga, ktorý získal niekoľko umiestnení na stredoškolských súťažiach v oblasti elektroniky.

Na Technickej myšlienke roka získali súťažiaci cenné skúsenosti, nové perspektívy a výzvy, ktoré môžu rozvíjať ďalej, či už osobných, školských alebo aj podnikateľských plánov. RC tank s efektmi so špeciálnymi efektmi, generátorom dymu a „blikačmi“, simuluje reálny historický tank v mierke 1 ku 18. Túto „technologickú lego hračku“ pre dospelých aj deti vytvoril Lukáš Vastag zo Strednej priemyselní školy elektrotechnickej  v Košiciach. „Spojil som záujem o vojenskú techniku so záujmom o tvorbu modelov áut a tankov,“ povedal L. Vastag, ktorý sa umiestnil na 2. mieste a jeho najbližším plánom je vojenské štúdium alebo štúdium elektrotechniky.

Elektronická výsledková tabuľa pre športové účely je technické dielo, ktoré navrhol na požiadanie svojich učiteľov Samir Grble zo Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom. „Keď sa nám v škole pokazila  tabuľa, okamžite som to prijal ako výzvu. Zdokonalil som sa v programovaní a dátovej komunikácii, zapojil bezdrôtovú technológiu a vďaka môjmu mladému a šikovnému pánovi učiteľovi sa mi podarilo vytvoriť funkčné dielo, ktoré budeme v škole používať. S elektronickou tabuľou sa mi podarilo uspieť aj v ďalších súťažiach, do ktorých som prihlásil hlavne vďaka pomoci a praktickým pripomienkam môjho učiteľa,“ doplnil Samir Grble, ktorý je vo 4. ročníku SŠ a plánuje študovať na FEIT UNIZA.

„15. ročník súťaže Technická Myšlienka Roka ukázal životaschopnosť tejto súťaže. Mnohí z tých, ktorí sem prišli, sa stali našimi kolegami a úspešne pokračujú na univerzite. Možno sa pridáte aj vy a pomôžete šíriť vzdelanie medzi mladou generáciou,“ poďakoval súťažiacim a odbornej porote Pavol Špánik, dekan FEIT UNIZA. 

FEIT UNIZA ponúkla súťažiacim stredoškolákom technická podporu a mentoring z akademického a priemyselného prostredia zároveň. Spolu s partnermi ZAIT (IT klaster Žilinského regiónu), Siemens Mobility - Inžinierske centrum Žilina, Deltech, GlobalLogic, EVPU, onsemi, Stredoslovesnká distribučná, GoodRequest, Schaeffler tak popularizuje atraktívne štúdium technických odborov. Odmenou pre súťažiacich študentov boli aj hodnotné ceny v sume 3000€ a študentov, ktorí sa umiestnili do 3. miesta, prijme FEIT UNIZA bez prijímacích skúšok. 


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama