Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Prvý koncert bol venovaný spomienke na umelecký odkaz českých typografov

Autor: Vladimír Šlepec
Foto: Štúdio Pivnica
Uverejnené: 28. august 2023

V piatok 4. augusta 2023 sa v Záhrade Slovenského národného múzea v Martine uskutočnil otvárací koncert projektu Odkazy IV.

Koncertný večer otvorila predsedníčka Združenia turčianskych muzikantov Eva Palovčíková a autor a dramaturg projektu Vladimír Šlepec. Príbeh českých typografov, prichádzajúcich do Martina na konci 19. storočia a ich kultúrny a osvetový prínos priblížila etnografka a pracovníčka Slovenského národného múzea v Martine Hana Zelinová.

V prvej polovici koncertu sa predstavili huslista Juraj Tomka a klavirista Maroš Klátik, ktorí odohrali dielo Camille Saint-Saënsa Danse macabre. Neskôr sa hudobná formácia rozšírila o martinskú flautistku Martinu Kamencay, klarinetistu Barnabása Kollárika, bicistu Adama Drugu, klaviristu Markusa Urbasa, zoskupenie Mucha Quartet (v zložení Juraj Tomka - 1. husle, Jozef Ostrolucký - 2. husle, Veronika Kubešová - viola a Pavol Mucha - violončelo) a martinského kontrabasistu Františka Výrostka. Všetci spoločne odohrali známe dielo Bolero francúzskeho skladateľa Maurice Ravela v úprave Juraja Tomku.

Po prestávke zaznel v tejto zostave Karneval zvierat, známe dielo francúzskeho skladateľa Camille Saint-Saënsa. Umelecký zážitok z tohto známeho a bravúrneho hudobného diela doplnil brilantný prednes vtipného a sarkastického textu Loriotta, ktorý predniesla herečka a členka umeleckého súboru Slovenského komorného divadla v Martine Zuzana Rohoňová.

Hojný počet detských, dospelých, ale i zahraničných divákov, kvalitné hudobné produkcie a fenomenálni umelci potvrdzujú, že koncerty v Záhrade SNM patria k obľúbeným a reprezentatívnym kultúrnym udalostiam v meste Martin a zaručujú vysoký umelecký a hudobný zážitok.

Nasledujúci, v poradí už druhý, koncert projektu Odkazy IV. sa uskutoční v sobotu 30. septembra 2023, tentokrát o 19:00 hod. vo vstupnej hale Slovenského národného  múzea v Martine. Zaznie monoopera slovenského skladateľa Petra Martinčeka s názvom Revelation of St. John (v slovenskom preklade Zjavenie Jána). V roli apoštola Jána sa predstaví tenorista Vladimír Šlepec, za klavírneho sprievodu Markusa Urbasa a v režijnom spracovaní Zuzany Galkovej.

Hlavným organizátorom projektu Odkazy IV. je Združenie turčianskych muzikantov a spoluorganizátorom je Štúdio Pivnica. Projekt je realizovaný v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine – Múzeom kultúry Čechov na Slovensku a finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Ďakujeme, ak ste tento večer strávili spolu s nami a budeme sa opäť tešiť na spoločné stretnutia!


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM