Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Keď beseda nemusí byť len o zdvihnutých rukách

Autor: Lenka Profantová, pracovisko literatúry pre deti a mládež, Turčianska knižnica v Martine
Foto: Archív TK
Uverejnené: 21. október 2023

Jedna z najtradičnejších aktivít knižníc pre verejnosť sú autorské besedy. O to väčšiu radosť cítime, keď takéto stretnutia môžeme sprostredkovať tým, ktorí si svet čítania ešte len osvoja, utvárajú knihám vo svojich životoch miesto.

Hovoríme o deťoch, ktoré z našich skúseností besedy milujú, radi počas nich diskutujú, vymieňajú si názory s autormi a zvedavo načúvajú zaujímavostiam. Turčianska knižnica v Martine pozýva k sebe už 16ty ročník spisovateľov a ilustrátorov z celého Slovenska a to prostredníctvom projektu Tvorcovia kníh medzi deťmi a mládežou, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Od júna do októbra 2023 prebehlo 8 besied, na ktorých sa zúčastnili deti zo základných a stredných škôl Turca

Prvé dve besedy sa uskutočnili ešte pred prázdninami na pracovisku literatúry pre deti a mládež. V júni sme s veľkými očakávaniami privítali literárnu a umeleckú osobnosť – režisérku, fotografku a spisovateľku v jednom, Miriam Petráňovú. Detským čitateľom predstavila svoju novú knihu s ekologickou témou – Listy mame. Pani spisovateľka prekvapila decká mnohými neznámymi a zaujímavými faktami zo sveta vesmíru, geografie a oceánografie, ktoré sú dôležité v príbehu poznávania našej planéty.

V polovici júna sa žiaci 4. ročníka ZŠ stretli so spisovateľom Stanislavom Repaským, ktorý im predstavil svoje dobrodružno-fantazijné príbehy a prezradil ako sa v jeho hlave zrodili nápady na písanie a kde všade môžu deti nájsť inšpiráciu na vlastné tvorenie.

Po lete sme na pobočke v Záturčí besedovali s pánom spisovateľom Igorom Válekom, ktorý je známy najmä svojimi knihami o povestiach. Deťom objasnil, aký je rozdiel medzi rozprávkou a povesťou a prečo sa venuje najradšej téme vody a s ňou súvisiacimi povesťami.

Žiaci druhého stupňa ZŠ sa v septembri stretli s vedeckým publicistom a spisovateľom Dušanom Valentom. Vedeli ste, že je jediným slovenským spisovateľom, ktorý napísal knihu
o dinosauroch? Decká v ten deň zažili netradičnú hodinu dejepisu, pretože si vypočuli veľa zaujímavostí o praveku. Pán Valent asi všetkých prekvapil informáciou, že už v dobe bronzovej sa varilo a pilo pivo, no a pri tejto príležitosti sa stretávalo množstvo ľudí.

Na pobočke Ľadoveň sa výtvarne tvorilo, ilustrovalo. Mladá autorka komiksov Zuzana Jančová spolu so sestrou Ivanou priniesli ukázať komiksových superhrdinov, ktorí nie len čitateľov bavia, ale riešia i aktuálne spoločenské témy. Študenti gymnázia si vyskúšali takýto komiks aj sami vytvoriť.

Autorka Hedviga Gutierrez okrem ilustrovania aj píše - jej prvá kniha nesie názov Plecháč Bob. Práve toto dielko nám pani ilustrátorka na besede predstavila a hneď potom sa decká pustili do tvorivej dielne, kde si nápadito vytvorili tzv. analógovú vysielačku, ktorou si telefonovali správy v priestoroch knižnice. Myslíte si, že spisovatelia vlastnia kľúče, ktorými môžu vchádzať do svojich kníh? Podľa detí, pani spisovateľka Andrea Gregušová, áno.

Vodníček Vincent, ktorého pani autorka vytvorila, musel vynaložiť veľké úsilie, aby splnil svoju misiu, ochránil vodu a našiel stratenú vzácnu knihu. Deti horlivo diskutovali o tom, koľko tvárí vody existuje a akými spôsobmi sa dá šetriť vodou.

Posledná beseda zanechala za sebou farebnú bodku, pretože pán Regitko, ktorý je známy svojou vtipnou, hravou a prepracovanou ilustráciou, deti na pobočke Sever previedol výtvarnou dielničkou. Jesenní škriatkovia, ktorých spoločne nakreslili, sa už dnes môžu utiahnuť do svojich komôrok a celú zimu čítať.

Ďakujeme všetkým zúčastneným autorom, ktorí vyrozprávali 230-tim deťom svoj príbeh a zanechali v nich tak hrejivý pocit, že svet kníh je nekonečne obohacujúci.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama