Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Dezider Milly: Krajina, 1969

Autor: Turčianska galéria
Foto: Turčianska galéria
Uverejnené: 03. január 2024

Vybrala Ing. arch. Zuzana Mendelová: „Na mesiac január som vybrala výtvarné dielo – „Krajina“ od autora Dezider Milly. Som architekt, urbanista, ktorý sa profesne venuje urbanizovanému a krajinnému prostrediu a témam, ktoré s problematikou územného plánovania súvisia.

Na prvý pohľad ma obraz krajiny zaujal výraznou farebnosťou, kompozíciou a tematikou. Obraz vyžaruje harmóniu a pokoj, možnosti nekonečných prechádzok, načerpania energie a oddychu. Krajina malebná, romantická a život dávajúca. Zvlnená krajina hôr, lúk a ciest, ktoré sa strácajú za horizontom.

Obraz zároveň (alebo iba pre mňa) poukazuje na kontrast vizuálne harmonickej krajiny a krajiny, ktorá sa ukrýva pod povrchom. Jeho výrazná farebná škála nadčasovo upozorňuje na klimatické zmeny a ich možný dopad na spoločnosť. Kontrast vizuálnej harmónie a skrytej hrozby.“

Ing. arch. Zuzana Mendelová

narodená v Martine. Vyštudovala Bilingválne anglicko-slovenské gymnázium v Sučanoch, absolvovala 6-ročné štúdium na Fakulte architektúry STU v Bratislave. Pracovala na Útvare hlavného architekta mesta Martin 22 rokov.

Dezider Milly

(* 7.8.1906, Kyjov – † 1.9. 1971, Bratislava) bol slovenský maliar, grafik a pedagóg, predstaviteľ výtvarného umenia Rusínov na Slovensku.

Narodil sa v rodine duchovného. Vyštudoval Učiteľský seminár v Prešove a Vysokú umelecko-priemyslovú školu v Prahe u profesorov Schussera a Hofbauera. Učil v obciach Orlov, Plaveč a v Učiteľskom seminári v Prešove. Od roku 1946 žil v Bratislave. Bol pedagógom na Pedagogickej fakulte Univerzita Komenského, na SVŠT a od roku 1949 profesorom na VŠVU, na katedre všeobecného a krajinárskeho maliarstva. Umrel vo veku 65 rokov, ale zanechal diela, ktoré nás očarúvajú dodnes svojou originalitou a svojráznym maliarskym rukopisom. Učarovala mu príroda, ľudia, kultúra, obyčaje Rusínov a ikony sakrálneho umenia.

 


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama