Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Týždeň slovenských knižníc 2024

Autor: Slovenská národná knižnica
Foto: Slovenská národná knižnica
Uverejnené: 09. február 2024

Slovenská národná knižnica aj tento rok pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc (04. - 09. 03. 2024) množstvo podujatí pre všetky vekové kategórie - v sídelnej budove, v Literárnom múzeu SNK a ten, kto by mal chuť, môže sa previesť aj do Aponiovskej knižnice v Oponiciach na výstavu Zrod knihy.

Hneď v pondelok, 4. marca dopoludnia začíname stretnutím s Jánom Markošom. Sila rozumu v bláznivej dobe je názov nielen jeho knižného bestselleru ale aj nášho podujatia, na ktorom autor zábavnou a kvízovou formou predstaví logiku a prácu s číslami a grafmi. Vyskúšate si, ako vedia slová nielen povzbudiť ale aj zraniť a presvedčíte sa, že opatrnosti na sociálnych sieťach nikdy nie je dosť. Ako šachovému veľmajstrovi a bývalému reprezentantovi SR (reprezentoval nás v šachu okrem iného aj na štyroch olympiádach) sú práve čísla, logika a algoritmy veľmi blízke. Podujatie je vhodné pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

V tento deň dopoludnia otvárame v Aponiovskej knižnici aj ďalší ročník divácky obľúbenej výstavy Gutenbergova knižnica:  Zrod knihy. Tentokrát spoločne prenikneme hlboko histórie, až ku zrodu knihy a revolučného vynálezu kníhtlače. Cestou časom a históriou vás prevedie samotný Johann Gutenberg. Návštevníci uvidia množstvo zaujímavých a vzácnych kníh, ako aj proces tlače knihy v jej začiatkoch. Organizované skupiny sa musia vopred nahlásiť telefonicky: 0915 851 883 alebo e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. . Vstup na toto podujatie je spoplatnený.

V utorok 5. marca sa v sídelnej budove SNK dozviete: Prečo majú mesta hradby? V našich historických fondoch sa nachádzajú veľmi pútavé doklady o tom, ako kedysi mestá vyzerali. Keďže v 15. až 18.storočí fotografia neexistovala, zachytávali vzhľad určitej časti mesta, bežný život ľudí  i vojenské bitky veduty. Práve vďaka nim sa dozvedáme, ako pred 300 – 500 rokmi vyzerali naše mestá, napr. Bratislava, Fiľakovo, Trnava či Nové Zámky. Podujatie je vhodné pre základné a stredné školy.

V stredu 6. marca k nám zavíta historička, maliarka a pisárka Markéta Poskočilová, aby nám počas  podujatia Cesta do sveta umenia - výroba stredovekej knihy ukázala, ako sa písali a tlačili knihy v stredoveku. Pozor, nebude však o tom len hovoriť, ale predvádzať to bude na pôvodných materiáloch, použije presne také farby, ako sa používali v stredoveku, zhotovené z rovnakých prísad. Čerešničkou na torte bude originálny tlačiarensky lis, ktorý so sebou prinesie a vy si to budete môcť samozrejme aj vyskúšať. M. Poskočilová študovala stredoveké techniky maľby prostredníctvom školy Accademia Santu Jacu. Majstri tejto akadémie študujú techniky priamo v gréckych kláštoroch, ktoré zachovávajú byzantské tradície. Na ktorých stavalo stredoveké umenie. Podujatie je vhodné pre základné a stredné školy.

Vo štvrtok (ale vlastne počas celého týždňa) sa môžete prejsť do Literárneho múzea a pozrieť si aktuálnu výstavu  Slniečko v múzeu alebo Ako dosiahnuť na Slniečko. Slniečko je totiž náš najznámejší detský časopis a možno neuveríte, ale prvé číslo vyšlo v septembri 1927, teda takmer pred 100 rokmi.

V piatok 8. marca sa v sídelnej budove dozviete: Prečo je kniha hranatá? Je zameraná na dejiny písma a vznik knihy. Naša historička vám popritom ukáže rôzne historické dokumenty a knihy - od stredovekých až po 19. storočie. No a keďže sme v Martine, budete mať možnosť nahliadnuť do vzácnej Kroniky Jána z Turca z roku 1488 – knihy, kde sa po prvýkrát v písanej podobe zobrazuje slovo „Slovák“ (zlowacko).  Podujatie je vhodné pre základné a stredné školy.

Vstup na podujatia je zdarma (okrem výstavy Zrod knihy). Z dôvodov obmedzenej kapacity sa väčšie skupiny musia nahlásiť vopred na telefónnom čísle: 043 2451 199, 2451 605 alebo 2451 240. Okrem bohatého programu už tradične ponúkame exkurzie v SNK s odborným výkladom. Návštevníci budú môcť využiť aj  bezplatné registrovanie sa. Tešíme sa na vás aj tento rok!


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama