Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Zmerajte si krvný tlak počas jazdy vlakom z Košíc do Bratislavy a späť

Autor: ZSSK
Foto: ZSSK
Uverejnené: 21. november 2023

Po sérii úspešných aktivít v spoločenskom vozni Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) opäť prišla s akciou zameranou na prevenciu a podporu zdravia. Od utorka 21. 11. do piatka 24. 11. prebieha práve v spoločenskom vozni šírenie osvety pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Konkrétne v utorok vo vlaku Ex 609 (Bratislava hl. st. 13:27 – Košice 18:53) a zvyšné tri dni okrem Ex 609 aj vo vlaku Ex 602 (Košice 7:07 – Bratislava hl. st. 12:33).

„Spoločenský vozeň ZSSK sa opäť premení na miesto, ktoré chce pomáhať. Vďaka dobrovoľníkom zo Slovenskej nadácie srdca a občianskeho združenia Únie pre zdravšie srdce budú mať cestujúci príležitosť vo vlakoch ZSSK zmerať si krvný tlak a cholesterol či vyplniť anketu o zdravom životnom štýle. To všetko a oveľa viac sa bude diať na trase z Košíc do Bratislavy a späť,” uviedol Karol Martinček, člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK.

„Choroby srdca a ciev patria celosvetovo k najzávažnejším príčinám pracovnej neschopnosti a tvoria tiež najväčší podiel hospitalizácií. Veľmi dôležitou súčasťou prevencie je pravidelné meranie krvného tlaku a tiež cholesterolu. Už dávno neplatí, že vysoký tlak a cholesterol sa týkajú len starších ročníkov. Naopak, evidujeme stále viac prípadov infarktu myokardu u mladších ročníkov. Aj preto sme privítali možnosť stretnúť sa s ľuďmi aj vo vlaku. Túto formu prepravy využívajú všetky ročníky a naozaj je veľmi dôležité informovať všetkých o tom, ako môžu pomerne jednoduchými krokmi zachrániť srdce sebe a možno svojim rodičom alebo známym,” povedala MUDr. Ivana Šóošová, PhD, FESC, správkyňa Slovenskej nadácie srdca.

„Na Slovensku asi niet rodiny, v ktorej by sa niekto neliečil na ochorenie srdca či ciev a tiež takej, kde by kardiovaskulárnemu ochoreniu niekto nepodľahol. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení v porovnaní s vyspelejšími krajinami západnej Európy stále takmer o 10 rokov kratšia práve kvôli kardiovaskulárnym ochoreniam. Aj toto sú dôvody, prečo musíme stále a na čo najviac miestach informovať ľudí o preventívnych opatreniach a možnostiach liečby. Môže nám to zachrániť život,” hovorí Ing. Peter Kollárik, prezident a zakladajúci člen OZ Únia pre zdravšie srdce.

 

Slovenská nadácia srdca vznikla v októbri 2006 s cieľom podporovať projekty primárnej a sekundárnej prevencie kardiovaskulárnych chorôb (KVO). Zriaďovateľom a odborným garantom nadácie je Slovenská kardiologická spoločnosť. Nadácia podporuje celonárodné projekty primárnej i sekundárnej prevencie KVO s hlavným dôrazom na edukáciu obyvateľstva v tejto oblasti.

OZ Únia pre zdravšie srdce odštartovala svoje pôsobenie 16. 12. 2013 s cieľom prispieť k zlepšeniu zdravia našich občanov – teda našich rodičov, súrodencov, detí, blízkych aj vzdialených príbuzných, priateľov a známych. Podnetom pre vznik občianskeho združenia, sú hlavne nelichotivé štatistiky v oblasti kardiovaskulárnych ochorení.

Bližšie informácie o nadácii a jej aktivitách nájdete na webe Slovenská nadácia srdca (nadaciasrdca.sk) alebo Občianske združenie Únia pre zdravšie srdce (presrdce.eu).


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama