Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ever Púček: Šarkan v červenej atmosfére

Autor: Turčianska galéria
Foto: Turčianska galéria
Uverejnené: 10. júl 2023

Dielo mesiaca júl v Turčianskej galérii v Martine vybrala Mária Lilgová.

Rada občas zájdem do Turčianskej galérie. Ako klasik, si tam nájdem vždy niečo pre seba; ľahko nahodené letmé kresby pána Jaroslava Vodrážku, Mikuláša Galandu, Miloša Bazovského, ... Tento rok bol však pre mňa objavom pán Ever Púček. Mám rada peknotu, no sledovať výtvarné umenie nie je v mojej profesionálnej náplni - je to skôr pasia. Cítim, ale že mám v tejto oblasti veľké rezervy. Poeticko-fantazijné lietajúce potvory (Šarkan v červenej atmosfére, Sklabinský vojnový drak, Dračica a zmok), ale i Vetriaci vlk sú veľmi svieže a "nepolopaté" tvory (samozrejme, som hneď "nalistovala" aj ostatné práce Evera Púčka). Prekvapil ma dátum ich vzniku a zistenie, že pán Púček je rodák z neďalekých Vrútok. Zaujímavé, že sa tak dlho "udržal” predo mnou v utajení. Pán Púček patrí medzi veľmi príjemné tohoročné prekvapenia. Tak blízko a tak ďaleko, no teraz už čoraz bližšie.
Prajem mu radosť zo všetkého, čo mu ešte život umožní.“

MUDr. Mária Lilgová

Doktorka v Martinskej univerzitnej nemocnici na oddelení Internej špecializácie. Vzťah k výtvarnému umeniu jej vydláždili zanietení propagátori - pán Jozef Vongrej a pani Oľga Krýslová v ĽŠU, do ktorej chodila od 2.triedy základnej školy. Pani Lilgová pochádza z rodiny Lilgovcov, ktorí boli známi svojou modrotlačiarenskou dielňou nie len v Martine. Vyrábali odev pre celú oblasť Oravy, Hontu a tiež okolie Zvolena a svoje výrobky predávali i na trhu v maďarskom Miškovci. Taktiež z tohto rodu pochádza Hana Gregorová-Lilgová, ktorá sa zapísala začiatkom 20. storočia ako prvá slovenská sufražetka, zakladateľka ozajstného ženského hnutia na Slovensku.

Ever Púček (* 21.12.1931)

Vyrastal v Sučanoch, kde prežil aj dramatické roky druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania. V rokoch 1951 - 1957 študoval výtvarné umenie v Karlových varoch a na Vysokej škole umelecko-priemyslovej v Prahe. Do slovenského výtvarného umenia vstúpil v roku 1957 na prvej výstave Skupiny Mikuláša Galandu v Žiline. Patrí k významným osobnostiam kultúrneho a spoločenského života Sučian.

Od roku 1964 žije a tvorí v Bratislave. Bol členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov a pracoval v jeho orgánoch. Ťažiskom jeho tvorby je komorná maľba a kresba. Charakteristické sú viaceré námetovo-tematické okruhy tvorby a inšpirácií: rozprávky, folklór, zvieratká, poľné strašiaky, vtáky, hrady, mestské témy... To všetko v jedinečnej autorskej štylizácii, skladbe kolore, poetike a fantázii, hravosti a magickej pôsobnosti umenia slobodnej imaginácie, blízkej veľkým majstrom moderny, ako boli J. Miró, P. Klee, aj náš Ľudovít Fulla.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama