Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Večer Všetci Hollí bol venovaný nielen režisérovi a hercovi Martinovi Hollému st.

Autor: Mgr. Monika Ondrušová
Foto: Divadelný klub Brept
Uverejnené: 20. september 2023

Dňa 19. septembra 2023 sa v divadelnom klube BREPT uskutočnil otvárací večer II. ročníka projektu Dva národy – jeden Dom, ktorý pozostáva zo štyroch komorných koncertných večerov. Tie sú venované významným kultúrnym medzníkom, pamiatkam či osobnostiam českej kultúry so vzťahom k mestu Martin, so vzťahom k Slovenskému komornému divadlu.

Projektom chceme budovať akési „neviditeľné mosty“, ktoré Čechov a Slovákov spájajú a ponúkať možnosť získať zaujímavé, často i zabudnuté, poznatky o stopách českej kultúry a česko-slovenskej vzájomnosti v regióne Turiec, vzbudzovať záujem o kultúru národa, s ktorým nás už navždy spája spoločná história.

Prvý koncert Všetci Hollí bol venovaný režisérovi a hercovi Martinovi Hollému st. Tento svojho času popredný režisér martinského divadla, je len jedným z členov významného umeleckého česko-slovenského rodinného klanu Hollých. Jeho otcom bol evanjelický farár a dramatik Jozef Hollý, sestrou významná čipkárka, výtvarníčka, folkloristka a divadelníčka Elena Holéczyová, synom významný filmový režisér Martin Hollý, synovcom vynikajúci herec Josef Abrhám, vnučkou filmová i divadelná scénická a kostýmová výtvarníčka Katarína Hollá, takmer každý z nich pravidelne pracoval na českých i slovenských umeleckých projektoch.

Medzi najvýznamnejšie inscenácie Martina Hollého v martinskom divadle patrí Geľo Sebechlebský, veselohra z pera režisérovho otca. Slovenskej klasike ostal verný aj pri svojich pohostinských réžiách v pražských divadlách – okrem Geľa, to boli ešte Ženský zákon a Kubo. Najvýraznejším činom na sklonku jeho umeleckej kariéry bolo stvárnenie postavy Imra Kuchára v oscarovom filme Obchod na korze slovensko-českej režijnej dvojice Kadár - Klos.

Utorkový večer svojou osobnou účasťou obohatil prof. Jozef Ciller, ktorý zúčastneným priblížil Katarínu Hollú, ktorá navrhuje kostýmy pre film aj divadlo. Zo slovenských tvorcov najčastejšie spolupracuje s režisérmi Ondrejom Spišákom a Michalom Vajdičkom. Navrhla kostýmy k významným českým filmom ako napríklad Kolja, Pelíšky, Pupendo, so svojím otcom spolupracovala na televíznom filmem Zámek v Čechách. Je stálou spolupracovníčkou filmového režiséra Martina Šulíka (napr. Krajinka, Cigán, Tlmočník).

Večer Všetci Hollí, pod režijnou taktovkou Pavla Viechu, pripravili: Zuzana Rohoňová, Nadežda Vladařová, Matej Babej, Miro Dacho a Michal Tlacháč (viola).

V stredu 18. októbra o 18:30 hod. sa v Brepte uskutoční už druhý hudobný večer s názvom Sežrals všechen utrejch z trámu. Zdechni! v réžii Davida Vyhnánka, ktorý bude venovaný uvedeniu hry Mariša v Slovenskom spevokole. Predstavia sa: Michal Gazdík, František Výrostko, Barbora Palčíková, Tomáš Grega a Miro Dacho.

Projekt Dva národy - jeden Dom II. je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama