Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Slovenčina naša (každodenná)

Autor: Slovenská národná knižnica
Foto: METRO
Uverejnené: 15. október 2023

Učíme sa ju od perinky – prihovárajú sa nám ňou rodičia, súrodenci, starí rodičia, „bľabocú“ ňou na nás tety v obchode. A predsa máme od jej dokonalého ovládania ďaleko. Prečo je to tak a ako sa zmenil slovenský jazyk za posledné roky, nám príde porozprávať 16. októbra 2023 do Slovenskej národnej knižnice naša najznámejšia jazykovedkyňa, spisovateľka a popularizátorka slovenčiny Sibyla Mislovičová. 

Jazyk sa mení tak, ako sa menia jeho používatelia, zmeny sú badateľné najmä v slovnej zásobe. Napríklad všeobecné rozšírenie informačných technológií spôsobilo, že sa začali používať slová, ktoré sme pred tridsiatimi rokmi nepoznali,“ vysvetľuje S. Mislovičová, ktorá od roku 1985 pracuje v Jazykovednom ústave Ľ. Štúra SAV. Intenzívna popularizácia vedy a prednášková činnosti je dôležitou súčasťou jej práce. A robí to aj prostredníctvom vystúpení v médiách, napr. v rozhlasových reláciách. Tou najznámejšou je Slovenčina na slovíčko.

V Slovenskej národnej knižnici ju 16. októbra 2023 privítame spolu so žiakmi prvého stupňa ZŠ o 10. hodine na podujatí "Slovenčina nás zaujíma". Zhruba 90 minút sa bude s deťmi rozprávať o tom, čo je zaujímavé na našom rodnom jazyku a prečo by sme ho mali ovládať čo najlepšie. Keďže S. Mislovičová je aj autorkou niekoľkých kníh pre deti, mohli by si deti niektoré z nich prečítať, aby vedeli reagovať.

Druhé podujatie "Ako sa zmenila slovenčina za posledných 30 rokov" je určené pre žiakov druhého stupňa ZŠ a stredoškolákov a začína sa o 11.30 h. „Otvorili sme sa svetu, učíme sa cudzie jazyky, ale nemali by sme zabúdať ani na materinský jazyk. Potrebujeme ho doslova na každom kroku. Ak štúdiu slovenčiny budeme venovať trocha pozornosti, náš kultivovaný prejav – písaný aj hovorený – môže prispieť k nášmu úspechu v práci a v živote,“ hovorí naša jazykovedkyňa.

PhDr. Sibyla Mislovičová je uznávaná odborníčka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV. Venuje sa výskumu súčasného slovenského jazyka, najmä v oblasti jazykovej kultúry, terminológie, jazykového poradenstva, ako aj sledovaniu problémových pravopisných a gramatických javov z hľadiska profesionálnych i bežných používateľov súčasnej slovenčiny. Je vedúcou oddelenia jazykovej kultúry a terminológie a hlavnou redaktorkou časopisu Kultúra slova.

Je autorkou detskej literatúry, prekladá a prebásňuje knihy pre deti. Pôsobí tiež ako prednášateľka na rôznych odborných aj laických fórach. Keďže počas podujatia bude možné zakúpiť si aj tieto knihy a získať podpis autorky, prosím, odporučte deťom, aby si priniesli aj hotovosť podľa uváženia:

  • Slovenčina na každý deň - 12 €
  • Humorné rozprávky o zvieratkách - 6,50 €
  • Zábavné rozprávky o zvieratkách - 6,50 €
  • Rozprávky nielen o zvieratkách - 6,50 €
  • Nová domáca úloha malého školáka -4 €
  • Po čom piští školáčikova dušička - 4 €
  • Školáčikova čítanka - 4 €
  • Sníčky zo zázračnej poduštičky -4 €

Podujatie je súčasťou spomienok na vznik Slovenskej republiky, ktorej 30. výročie si celý rok pripomíname. Ak máte záujem zúčastniť sa na niektorom zo spomenutých podujatí, kontaktujte nás, prosím, mejlom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo +421 43 2451 199.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama