Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Tretia novembrová sobota bola divadelná

Autor: SKD Martin
Foto: SKD Martin
Uverejnené: 21. november 2023

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá a umelecké školy otvárajú svoje dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín s cieľom prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní. Na Slovensku je koordinátorom podujatia Divadelný ústav v Bratislave.

Návštevníkmi veľmi obľúbené sú prehliadky zákulisia. Takéto zážitkové komentované prechádzky pod vedením Tibora Kubičku a Františka Výrostka pripravilo aj Slovenské komorné divadlo Martin. Návštevníkov previedli Národným domom, oboznámili s významnými divadelnými míľnikmi a osobnosťami, ktoré sú s martinským divadlom späté.

Účastníci si mohli vychutnať nielen atmosféru historickej budovy, ale nazreli aj do študovne, skladu kostýmov a rekvizít, pozreli sa na miesta, na ktoré sa počas bežnej prevádzky divadla nedostanú.

V sezóne 22/23 SKD Martin pripravilo inscenačný triptych pod názvom RE:CYKLUS, v rámci ktorého uvádza inscenácie Iokasté, Hekuba a Bačova žena. Všetky tri spája nielen pôdorys antickej tragédie a silná ústredná ženská postava, ale aj spoločný scénický koncept režiséra Lukáša Brutovského a scénografa Pavla Boráka, v rámci ktorého sa všetky tri inscenácie odohrávajú v jednom priestore, ktorý prechádza len minimálnymi zmenami.

V rámci víkendovej Noci divadiel uviedlo SKD Martin všetky tri inscenácie minulej sezóny – Iokasté, Hekuba a Bačova žena, ktoré boli spoločne ako koncept sezóny pod názvom RE:CYKLUS nominované na cenu DOSKY za Mimoriadny počin v činohernom divadle. Samostatnú nomináciu mal umelecký šéf SKD Martin Lukáš Brutovský za réžiu inscenácie Hekuba, scénograf Pavel Borák za scénografické riešenie inscenácie Iokasté a inscenácia Hekuba bola želiezkom v ohni aj medzi inscenáciami. Nominácie na samotné ocenenie premenili Lucia Jašková a Marek Geišberg za najlepší ženský a mužský herecký výkon práve v tejto inscenácii. Počas sobotného večera, po skončení predstavenia Hekuba, umelecký šéf SKD Martin Lukáš Brutovský odovzdal DOSKY obidvom oceneným pred domácim publikom.

Radosť nám priniesli aj dve ceny z 20. ročníka Festivalu divadel Moravy a Slezska v Českém Těšíně, ktoré sme si boli prevziať v sobotu 18. novembra a práve počas Noci divadiel pred divákmi, po predstavení Bačova žena, riaditeľ SKD Martin Tibor Kubička odovzdal ocenenie pre Tomáša Gregu za postavu Puka v inscenácii Sen noci svätojánskej a za túto inscenáciu SKD Martin získalo aj Hlavnú cenu festivalu.  

Uvedenie inscenácie Sen noci svätojánskej na 20. ročníku Festivalu divadel Moravy a Slezska 2023 v Těšínském divadle v Českém Těšíně z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Noc divadiel ponúka výnimočné zážitky, stretnutia a diskusie s obľúbenými herečkami a hercami, či tvorivými tímami, ktoré boli pre divákov pripravené po každom predstavení. To, či boli diváci pozorní počas predstavení, si mohli overiť v rámci divadelného kvízu, ktorým sprevádzala Jana Oľhová, pražský hosť Petr Konáš a tradične Miro Dacho.

V divadelnej kaviarni BREPT divadelná noc pokračovala ďalším zaujímavým programom, a to koncertom mladej martinskej skladateľky a speváčky Sona Kmet Band a záver Noci divadiel bol tradične roztancovaný s DJ Gombom.

Ďakujeme všetkým, ktorí snívali sen noci divadelnej spolu s nami a tešíme sa na budúci rok!


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama