Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Večer Naši Pražania nám rozumějí. bol venovaný družobným kontaktom martinského divadla a pražského divadla E. F. Buriana

Autor: SKD Martin
Foto: Braňo Konečný
Uverejnené: 12. december 2023

Dňa 16. novembra 2023 sa v divadelnom klube BREPT uskutočnil tretí večer II. ročníka projektu Dva národy – jeden Dom, ktorý pozostáva zo štyroch komorných koncertných večerov. Tie sú venované významným kultúrnym medzníkom, pamiatkam či osobnostiam českej kultúry so vzťahom k mestu Martin, so vzťahom k Slovenskému komornému divadlu.

Tretí koncert Naši Pražania nám rozumějí. bol venovaný družobným kontaktom martinského DSNP a pražského divadla E. F. Buriana. Na začiatku 50. rokov minulého storočia viaceré profesionálne divadlá na našom území prešli pod správu Československej ľudovej armády, vrátane martinského divadla, ktoré v súvislosti s touto zmenou čakala o. i. jedna z najvýraznejších prestavieb Národného domu. Objavili sa však aj nové očakávania od dramaturgie, formovali sa nové divácke skupiny, vznikali družobné zväzky.

Jednou z podôb takýchto zväzkov bola dlhodobá spolupráca s pražským Divadlom E. F. Buriana, ktorá pretrvala až do zániku tejto scény krátko po roku 1989. V rámci družby s týmto popredným českým divadlom, v ktorom účinkovalo množstvo významných hercov a herečiek, boli jednak výmenné zájazdy, ale aj pobyty na legendárnej chate martinského divadla či hosťovanie pražských režisérov v Martine a naopak. Tak sa napríklad v Divadle E. F. Buriana po prvýkrát vo svojej kariére predstavili v českom divadle dvaja významní slovenskí režiséri Ľubomír Vajdička a Roman Polák.

Večer Naši Pražania nám rozumějí., pod režijnou taktovkou Davida Vyhnánka, pripravili: Matej Babej, Tomáš Grega, Miro Dacho a Viliam Hriadel, ktorý zaspomínal aj na to, ako to bývalo, keď boli Martinčania v Prahe...

„Nepamatuji se, že by se při činoherním představení v Praze volalo po skončení hry bravo! Stalo se tak v hledišti Divadla E. F. Buriana, které má letitou a pro Prahu nesmírně užitečnou družbu s divadelníky martinského Divadla SNP. Potlesk nebral konce a nebylo to každopádně jen ze zdvořilosti k hostům. Důvodů bylo hned několik. Martinští předvedli vynikající divadlo. Herecky, režijně, výtvarně.

Zkrátka a dobře, Praha zase díky družebním stykům se slovenskými soubory viděla jednou divadlo s velkým D, divadlo napájané energií velikého poselství, lidského étosu a vskutku mimořádné ideově-politické aktuálnosti, Martinští, děkujeme!“ - Jan Dvořák po predstavení inscenácie Eniki beniki..., ktorá sa hrala v Prahe 9. 12. 1985.

V stredu 6. decembra o 18:30 hod. sa v Brepte uskutoční už štvrtý hudobný večer s názvom Otec Dimitrij a sestra Muška, v réžii Pavla Viechu, ktorý bude venovaný československej herečke, členke DSNP Martin Barbare Plichtovej a jej príbuzným. Predstavia sa: Nadežda Vladařová, Jaroslav Kysel, Matej Urban, Miro Dacho a ako hostka Jana Plichtová.

Projekt Dva národy - jeden Dom II. je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama