Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Večer Otec Dimitrij a sestra Muška bol venovaný československej herečke, členke DSNP Martin Barbare Plichtovej a jej príbuzným

Autor: SKD Martin
Foto: Braňo Konečný
Uverejnené: 19. december 2023

Dňa 6. decembra 2023 sa v divadelnom klube BREPT uskutočnil záverečný večer II. ročníka projektu Dva národy – jeden Dom, ktorý pozostáva zo štyroch komorných koncertných večerov. Tie sú venované významným kultúrnym medzníkom, pamiatkam či osobnostiam českej kultúry so vzťahom k mestu Martin, so vzťahom k Slovenskému komornému divadlu.

Štvrtý koncert Otec Dimitrij a sestra Muška bol venovaný československej herečke, členke DSNP Martin Barbare Plichtovej a jej príbuzným. Barbara Plichtová (1947 – 2017) – dcéra filmového režiséra Dimitrija Plichtu a sestra Jany Plichtovej sa narodila 12. 9. 1947 v Brne, vyrastala v Bratislave. Herectvo vyštudovala na JAMU v Brne (štúdiá ukončila v roku 1969).

Po škole nastúpila do Divadla Petra Bezruča v Ostrave (1969 – 1974), päť rokov (1974 – 1979) bola herečkou Divadla SNP v Martine. Tu stvárnila 23 rôznorodých postáv predovšetkým v inscenáciách Ľubomíra Vajdičku. V rokoch 1982 – 1985 bola herečkou Hanáckeho divadla (HaDivadlo). Od roku 1985 žila v slobodnom povolaní. Okrem slávnej Biletárky a Červenej knižnice autora a režiséra Arnošta Goldflama mala ešte ďalšiu sólovú autorskú inscenáciu Ordinary Person.

V roku 1988 emigrovala a načas sa usadila v Kanade. Okrem iného sa venovala fotografii a výtvarnému umeniu. Zaujímala sa o život Indiánov, po návrate do vlasti o rómske prostredie. Zaujímavosťou je, že jej otec, režisér Dimitrij Plichta, nakrútil v roku 1963 film Kto si bez viny, v ktorom hlavnú postavu mladého Róma pokúšajúceho sa o začlenenie do väčšinovej spoločnosti, stvárnil neskorší člen DSNP Martin Ján Mistrík.

Barbara Plichtová zomrela 13. 9. 2017 v Brne. Jej herectvo sa vyznačovalo špecifickým, vyhraneným prístupom k postavám, ktoré stavala na rovnováhe emocionálnej zanietenosti a reflexívnosti výrazu. Používala moderné vyjadrovacie prostriedky – zvecnenie, nadhľad, karikatúru až grotesknosť v úzkom spojení s pravdivou psychologizáciou účinného prežívania, jasne vyjadrenú motiváciu, ale i náhle kontrasty a intelektualizovanie pohľadu z odstupu.

Večer Otec Dimitrij a sestra Muška, v réžii Pavla Viechu, pripravili: Nadežda Vladařová, Jaroslav Kysel, Matej Urban a Miro Dacho. Venovaný bol životu a tvorbe herečky Barbary Plichtovej, jej otcovi filmovému scenáristovi, dokumentaristovi, režisérovi a dobrodruhovi Dimitrijovi Plichtovi a sestre, herečke a psychologičke pani profesorke Jane Plichtovej, ktorá svojou osobnou účasťou večer obohatila.

Jana Plichtová pôsobila ako filmová a televízna herečka, presadila sa aj v zahraničí. Jej najznámejšou postavou však ostáva Muška v legendárnom televíznom filme Juraja Herza Sladké hry minulého leta (1969). Počas večera si zaspomínala na prvé stretnutie s režisérom Jurajom Herzom, priblížila otcovu filmovú a dokumentárnu tvorbu i detstvo v umeleckej rodine.

Projekt Dva národy - jeden Dom II. je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama