Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

ODKAZY IV.: Koncert venovaný spomienke na umelecký odkaz Adolfa Heyduka

Autor: Vladimír Šlepec
Foto: Vladimír Šlepec
Uverejnené: 23. december 2023

Dňa 9. decembra 2023 sa v sobášnej sieni Turčianskej galérie v Martine uskutočnil záverečný koncert projektu Odkazy IV. venovaný spomienke na umelecký odkaz básnika českého pôvodu Adolfa Heyduka.

Na úvod návštevníkov privítala predsedníčka Združenia turčianskych muzikantov Eva Palovčíková a pracovníčka Slovenského národného múzea v Martine Hana Zelinová predstavila životný príbeh Adolfa Heyduka a jeho spätosť so Slovenskom a mestom Martin.

V prvej polovici koncertu zaznel výber z Dvořákových Slovanských tancov Op. 46 a Op. 72 v  štvorručnom podaní Ellen Braslavsky a Markusa Urbasa. Piesne z Dvořákovho cyklu Cigánske melódie Op. 55 odspievala mezzosopranistka Lucia Duchoňová a sopranistka Kateřina Beranová predniesla Písne milostné Op. 83. Na záver prvej polovice koncertu zazneli výber piesní z cyklu Moravské dvojzpěvy pre soprán a mezzosoprán od Antonína Dvořáka.

V druhej časti koncertu si mohli diváci vypočuť výber z Brahmsových Valčíkov Op. 39 a v podaní tenoristu Vladimíra Šlepca a basistu Klausa Wetzlingera 3 piesne op. 43 Roberta Schumanna. Výnimočným momentom počas koncertu bolo uvedenie na Slovensku nie často uvádzaného diela Liebeslieder Walzer Johannesa Brahmsa, v ktorom sa predstavili sólisti Kateřina Beranová, Lucia Duchoňová, Vladimír Šlepec a Klaus Wetzlinger za štvorručného klavírneho doprovodu Ellen Braslavsky a Markusa Urbasa.

Počas štvrtého ročníka projektu Odkazy si mohli diváci vychutnať skvelých slovenských, českých a zahraničných hudobníkov, širokú paletu hudobných zážitkov od ansámblového koncertu a Karnevalu zvierat v Záhrade Slovenského národného múzea, cez prvé scénické uvedenie jedinej slovenskej monoopery The Revelation of St. John až po tradičný piesňový večer. Návštevnosť koncertov poukázala na vzrastajúci záujem o klasickú hudbu, ktorá rozširuje kultúrne možnosti v meste Martin.

Hlavným organizátorom projektu Odkazy IV. je  Združenie turčianskych muzikantov a spoluorganizátorom je Štúdio Pivnica. Projekt je realizovaný v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Martine – Múzeom kultúry Čechov na Slovensku a finančne ho podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Záverečný koncert projektu, ktorý bol súčasťou komorného cyklu Klasika na scéne, bol realizovaný s finančným prispením mesta Martin a v spolupráci s Turčianskou galériou v Martine.

Tešíme sa na Vás v jubilejnej piatej sezóne projektu Odkazy!


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM