Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Štyri filmy a dve diskusie: Ozveny Jedného sveta v Barmuseu

Autor: METRO
Foto: Film: Ako ma zachránil Titanic
Uverejnené: 26. január 2024

V skutočnosti sme všetci prepojení omnoho viac, ako si vieme predstaviť. Potvrdili to aj filmy, ktoré do martinského Barmusea priniesol festival Ozveny Jedného sveta. Premietanie sa zrealizovalo vďaka spolupráci s filmovým festivalom Jeden svet a ich projektu Jeden svet v komunitách.

Štyri filmy a dve diskusie - taký bol januárový filmový festival Ozveny Jedného sveta v Martine, za ktorého prípravou stojí Občianske združenie METRO a Barmuseum. Aktuálny výber dokumentov reflektoval štyri rôzne oblasti, ktoré zachytávajú skutočné príbehy a prostredie, v ktorom žijeme.

Počas prvého dňa festivalu čakal divákov dokument „Jednotka intenzívneho života“, v ktorom priekopníci nemocničnej paliatívnej terapie otvárajú témy, ktoré z našich životov v podstate zmizli. V intímnych rozhovoroch tohto dokumentu hľadajú lekári so svojimi pacientmi odpovede na otázku, na ktorú sa v nemocniciach, kde sa pre väčšinu ľudí život končí, bohužiaľ, zabúda: „Ako žiť dobrý život aj s chorobou?“. „Do diskusie k filmu sme pozvali Máriu Majdovú, predsedníčku OZ Mobilný hospic Božieho milosrdenstva - prvého mobilného hospicu pre nevyliečiteľne chorých pacientov v Turci. Vďaka pani Majdovej sme mali príležitosť dozvedieť sa, ako sa k tejto starostlivosti pristupuje priamo u nás v Martine a aké výzvy nás v budúcnosti v tejto oblasti ešte čakajú,“ informoval Matej Bórik zo združenia METRO. 

Druhý premietaný film „Úplná dôvera“ poskytol návštevníkom festivalu veľmi znepokojujúci príbeh o technológiách, (auto)cenzúre a zneužívaní moci. Dielo spracovala čínska režisérka Jialing Zhang, aktuálne žijúca v USA. Digitálne možnosti sociálnej kontroly v Číne viedli k bezprecedentnej úrovni štátneho dohľadu. Prostredníctvom sledovania sa vládny dohľad vzťahuje nielen na tých, ktorých komunistická strana vníma ako hrozbu, ale čoraz viac aj na bežných občanov, ktorí sú kontrolovaní pri obyčajných činnostiach, či už ide o nákup kvetov, odprevádzanie dieťaťa do školy, alebo večerné vynášanie smetí. „Dokument sme zaradili na festival ako jeden z mála dostupných filmov o reálnom dianí v Číne. Je to mrazivá skutočnosť, ktorú by mal poznať každý, aby si urobil obraz o absolútnej kontrole, s ktorou musia žiť obyvatelia krajiny, ktorú pohltila vláda jednej strany," doplnil Matej Bórik.

Druhý deň festivalu priniesol hosťom Barmusea zaujímavo spracovaný príbeh o svete autizmu. Film „Ako ma zachránil Titanic“ je založený na skutočnom príbehu islandského chlapca Brynjara Karla, ktorému očarenie Titanicom dopomohlo k nezávislosti. Fascinácia Titanicom ukázala Brynjarovi cestu a pomohla mu uplatniť nevyužitý talent. Hoci na autizmus nie je liek, existujú spôsoby, ako sa postaviť výzvam s ním spojeným. Pozvanie na diskusiu k filmu prijala MUDr. Iveta Bujňáková, PhD., predsedníčka združenia Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom - Turiec, v ktorom sa dlhodobo snažia presadzovať a podporovať všetky opatrenia, ktoré by zlepšovali kvalitu života ľudí s poruchou autistického spektra.

Posledným festivalovým filmom bol krátky, no inšpiratívny dokument „Neviditeľné krajiny“ v ktorom sa dvaja hudobníci spolu s filozofom, field recordistkou a field recordistom vydávajú na miesta islandskej a českej krajiny poznamenané priemyslom i zdanlivo nedotknuté človekom, aby objavili zvuk klimatického kolapsu.

V Barmuseu radi spolupracujeme na príprave kultúrnych podujatí a participujeme na festivaloch, kam patrí aj festival Ozveny Jedného sveta - ten sa v našich priestoroch koná už niekoľko rokov po sebe. Festival umožňuje divákom vychutnať si kvalitné filmové diela, ktoré nie sú bežne dostupné verejnosti. Nejde len o spracovanie dokumentov ale aj myšlienku a poslanie, ktoré v nás častokrát zanecháva hlboký dojem, či už vďaka téme alebo protagonistom, ktorí nám rozprávajú zaujímavý osobný príbeh,“ ozrejmil Ľuboš Šulov, programový manažér a zakladateľ Barmusea.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama