Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

FOX 23 – medzinárodné medzirezortné cvičenie špeciálnych síl je na konci

Autor: OS SR/SŠO
Foto: OS SR/SŠO
Uverejnené: 30. september 2023

V piatok 29. septembra 2023 sa skončilo päťdňové medzinárodné medzirezortné cvičenie FOX 23. Cvičenie malo protiteroristický námet a konalo sa v okolí Žiliny, na Chate pod Suchým a priľahlom teréne pohoria Malej Fatry.

Na cvičení participovalo viac ako 170 vojakov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia slovenských Síl pre špeciálne operácie, prešovského 51. vrtuľníkového krídla, príslušníkov žilinského Pohotovostného policajného útvaru a profesionálnych horských záchranárov Horskej záchrannej služby – oblastného strediska Malá Fatra. Pestrú mozaiku domácich bezpečnostných zložiek dopĺňali vojaci poľských špeciálnych síl - Jednostky Wojskowej KOMANDOSÓW.

Zámerom cvičiacich bolo precvičenie plánovania a vykonávania špeciálnych operácií na taktickom stupni v horskom a vysokohorskom prostredí. Primárnou úlohou cvičenia FOX 23 bolo preverenie úrovne vycvičenosti taktických skupín pluku, pohotovostného policajného útvaru a potrebnej podpory profesionálnych horských záchranárov. Jedným z markantných záverov cvičenia FOX 23 je zdokonalenie a zladenie postupov systému pre zvládnutie vysokoprofilových incidentov v horskom prostredí.

„Cvičenie malo veľmi realistický scenár s mnohými variáciami dejových línii. Tie záviseli od kreovania taktickej situácie. Som veľmi rád, že iba niekoľko dní dozadu signovanú dohodu o spolupráci s Horskou záchrannou službou sa podarilo pretaviť do zmysluplného komplexného cvičenia,“ uviedol veliteľ slovenských Síl pre špeciálne operácie brigádny generál Jaroslav Krám.

Do scenáru cvičenia patrilo obsadenie Chaty pod Suchým teroristami, ktorí zajali niekoľko rukojemníkov. Jednému z rukojemníkov sa podarilo zavolať na tiesňovú linku 158. Po tomto volaní na chatu dorazila hliadka policajného zboru a potvrdila vysokoprofilový incident. V krátkom slede bol aktivovaný žilinský Pohotovostný policajný útvar (PPÚ), ktorý vyrazil na miesto spolu s  vyjednávačmi. Po zhodnotení situácie si PPÚ vyžiadal na spoluprácu 5. pluk. Pluk v tom čase plnil výcvikové úlohy s poľskou Jednostkov Wojskowov KOMANDOSÓW. Tú zahrnul do plánu vykonania operácie. S ohľadom na fakt, že išlo o horský terén, o súčinnosť sme požiadali záchranárov profesionálnej Horskej záchrannej služby,“ vysvetlil veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Peter Žochňák. 

Cvičenie poukázalo na mimoriadnu dôležitosť koordinácie a spoločného plánovania v čase vzniku vysokoprofilového incidentu. Útočné elementy bezpečnostných zložiek štátu majú, s ohľadom na trvalé úlohy, odlišné taktické postupy, používajú rozličné prostriedky pre spojenie, zbrane, techniku a celkovo materiál. V čase podobných výcvikových aktivít dochádza k zlaďovaniu ich postupov a stmeleniu členov tímu na profesionálnej aj osobnej úrovni. Potrebujeme sa poznať,“ povedal zástupca veliteľa 5. pluku major Kornel Kánik a doplnil: „V minulosti sme vykonali podobné cvičenia, no aj ostré nasadenia. Z tých, ktoré je možné spomenúť, spomeniem pokrytie návštevy svätého otca v Košiciach (2021), operáciu Horehronec (vražda / Kubašiak / 2006), nedávne cvičenie s košickým PPÚ (2023), samit Bush – Putin (2005), bezpečnú distribúcii euromeny (2009) a mnohé ďalšie.

Major Igor Žiak, zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby: „Horská záchranná služba si váži pozvanie na cvičenie FOX 23 ako partner, ktorý bral svoju účasť s plnou vážnosťou, nakoľko sa jednalo o cvičenie, ktoré ukázalo HZS ako môže v budúcnosti postupovať pri takomto incidente v horách.  Dnes vnímame veľmi pozitívne, že 5. pluk špeciálneho určenia, s ktorým máme podpísanú čerstvú zmluvu o spolupráci, nás rozpoznáva ako entitu, ktorá slúži záchrane v horách. Ešte raz ďakujeme za pozvanie a možnosť zúčastniť sa aj brífingov a debrífingov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu, ktorej význam si plne uvedomujeme, a o ktorej veríme, že budeme počuť aj v budúcnosti.“

K osobitným momentom cvičenia patrilo pristátie vojenského vrtuľníku Black Hawk UH-60 na heliporte v areáli žilinskej nemocnice, ktorý plnil aj úlohy MEDEVAC (medical evacuation) a priviezol ťažko zranených z vysokohorského terénu chaty do rúk zdravotníkom. Ľahšie zranení boli trasportovaní pozemnou cestou.

Dohodu, ktorá umožňuje hlbšiu spoluprácu 5. pluku špeciálneho určenia s Horskou záchrannou službou, podpísali zástupcovia oboch strán na pôde pluku iba 19. septembra 2023.

Žilinskí špeciáli a horskí záchranári cvičili spolu už aj v minulosti, no podpisom tejto dohody nadobúda spolupráca inštitucionalizovanú podobu,“ povedal po podpise dohody veliteľ slovenských Síl pre špeciálne operácie brigádny generál Jaroslav Krám. Pre 5. pluk dohoda znamená aj inovatívny pohľad na terénny výcvik bezpečného pohybu osôb v horských oblastiach a na nácvik lanových techník a  letecký výcvik.

Opodstatnenosť dohody záchrannej služby a 5. pluku potvrdzuje situácia z januára tohto roku (streda 11. január 2023), kedy pripravenosť príslušníkov horskej skupiny 5. pluku špeciálneho určenia preveril - počas špecifického výcviku v Západných Tatrách - pád približne 150 metrov dlhej lavíny. „Pri dvojici skialpinistov v Madajovom žľabe boli do piatich minút. Pomohli im z bezprostrednej lavínovej zóny do bezpečia a privolali horských záchranárov. Skialpinistom poskytli prvú pomoc, ošetrili vykĺbené rameno, zateplili ich a vytýčili pristávaciu plochu," uviedol vtedy hovorca Síl pre špeciálne operácie podplukovník Mário Pažický s tým, že zásah žilinských špeciálov potvrdzuje potrebu dohody o spolupráci.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama