Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Obľúbené cyklobusy vyrážajú na cesty už túto sobotu

Autor: Žilinský samosprávny kraj
Foto: Žilinský samosprávny kraj
Uverejnené: 02. máj 2024

Spoznávať krásy Žilinského kraja môžu jeho obyvatelia a návštevníci opäť aj prostredníctvom obľúbených cyklobusov, s cieľovými zastávkami Terchová – Nová Bystrica – Turčianske Teplice – Zverovka – Štrbské Pleso. Prvé cyklobusy vyrážajú na cesty už túto sobotu.

Žilinský samosprávny kraj v spolupráci so spoločnosťami SAD Žilina a Arriva Liorbus zabezpečia aj v tomto roku prepravu do piatich cykloturistických destinácií.

Cyklobusy spoločnosti SAD Žilina, a. s. začnú premávať už túto sobotu 04. 05. 2024 a to do Terchovej, Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc. Do Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc bude premávať autobus s vozíkom (kapacita 24 ks), do Terchovej nosič (kapacita 6 ks) Spoje budú premávať počas oboch víkendových dní, a tiež vo sviatok  a to až do 29.9. 2024 (nedeľa). Počas letných prázdnin budú premávať  aj každý piatok (do 30.08.2024). Vynechaná je aj v tomto roku zastávka na Kysuckej ulici (Žilina) z dôvodu uzatvorenia podchodu (platí v prípade cyklobusov na smer Terchová a Nová Bystrica).

Cestovný lístok je možné si zakúpiť priamo u vodiča pri nástupe do autobusu (hotovosťou, platobnou kartou, dopravnou kartou dopravcu, virtuálnou dopravnou kartou), v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina alebo prostredníctvom predajného systému AMSBus na webovej stránke www.amsbus.sk. Cestujúci si môžu rezervovať svoje miesto pre bicykel vopred – priamo na stránke www.amsbus.sk alebo osobne na Klientskych centrách SAD Žilina (AS Žilina, AS Martin, AS Čadca), prípadne u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus. Najvyťaženejšie boli v minulom roku cyklobusy na trase Žilina – Nová Bystrica, ktoré prepravili 934 bicyklov. Najsilnejším dňom bola nedeľa.

Arriva Liorbus prevádzkuje cyklobusy v dvoch regiónoch - Orava a Liptov. Premávať začnú 01.06.2024 (sobota) pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Cyklobusy na Orave budú jazdiť do 30.09.2024 a to cez víkendy, sviatky a denne počas letných prázdnin. Cestovný lístok si môžu cestujúci zakúpiť priamo u vodiča. Cyklobus na Orave bude premávať na trase Trstená – Nižná – Zuberec – Zverovka.  Vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu – VISIT Liptov budú môcť nadšenci cyklistiky poznávať aj v tomto roku krásy miest na trase Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok – Vavrišovo – Pribylina – Štrbské Pleso. Cyklobusy na Liptove budú premávať počas víkendov a sviatkov. Cyklobusová sezóna na Liptove končí 29. 09. 2024. V prípade Arrivy bude na oboch trasách premávať cyklonosič (kapacita 6 ks). Najvyťaženejšia bola v minulom roku trasa Liptovský Mikuláš – Štrbské Pleso.

Cena za prevoz bicykla ostáva u oboch prepravcov aj naďalej na úrovni 0,50 centov. Okrem spomínanej ceny za prepravu bicykla je cestujúcemu účtovaná cena lístka za seba (obyčajné cestovné, zľavnené) podľa tarifných podmienok oboch spoločností.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Verím, že aj tento rok budú cyklobusy naplno využité či už obyvateľmi alebo návštevníkmi kraja. Pre priaznivcov cyklistiky pripravujeme aj v tomto roku ďalšie zaujímavé projekty a aktivity. Našou prioritou je aj naďalej realizácia Vážskej cyklotrasy, ktorá povedie územím štyroch samosprávnych krajov (NSK, TTSK, TSK a ŽSK) Významnou investíciou v tejto súvislosti bolo v minulom roku dokončenie cyklo úseku Považský Chlmec – Žilina, ktorého súčasťou je nový cyklomost ponad Váh. Realizácia celej stavby stála takmer 4,5 mil. eur.“

Podrobné informácie o cyklobusoch a cestovné poriadky získate telefonicky, v zákazníckych centrách alebo online na webových stránkach zmluvných prepravcov SAD ŽilinaArriva Liorbus.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM