Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin otvorí svoje dvere aj plavcom vybudovaním Národného centra plaveckých športov Pavla Šteinera

Autor: Mesto Martin
Foto: Mesto Martin
Uverejnené: 12. december 2023

Martin (7.12.2023) – Mesto Martin a Slovenská plavecká federácia v stredu 6. decembra slávnostným podpisom Memoranda o spolupráci potvrdili svoj zámer vybudovať v meste Národné centrum plaveckých športov Pavla Šteinera. Autorom štúdie stavby je tím pod vedením Ing. arch. Jána Gustiňáka.

Metropola Turca plánuje pokračovať v budovaní športovej infraštruktúry aj v najbližších rokoch. Po investíciách do športového areálu Pltníky, vybudovaní Atletického štadiónu európskych parametrov, prebiehajúcej výstavbe multifunkčnej haly a menších projektoch v jednotlivých mestských častiach, vedenie mesta v stredu 6. decembra predstavilo štúdiu nového plaveckého centra národného významu. Vďaka spolupráci so Slovenskou plaveckou federáciou by takto už o pár rokov mohlo v mieste súčasného kúpaliska vyrásť moderné plavecké centrum pre plavecké kluby a verejnosť.

Podpis Memoranda o spolupráci je pre Martin určite skvelým Mikulášskym darčekom. Práve vďaka ich podpore a aktivite martinských plavcov je reálne, aby v Martine v najbližších rokoch vzniklo moderné plavecké centrum, ktoré nebude slúžiť len Martinčanom, ale určite priláka aj rekreačných a profesionálnych plavcov z iných miest,” povedal primátor mesta Martin Ján Danko.

Memorandum za Slovenskú plaveckú federáciu podpísal priamo jej prezident Ivan Šulek, ktorý pozitívne hodnotil predovšetkým odhodlanie vedenia mesta a martinských plavcov
pustiť sa do projektu neskromných rozmerov. Národné centrum plaveckých športov Pavla Šteinera by sa podľa štúdie, ktorú spracoval tím pod vedením Ing. arch. Jána Gustiňáka, malo skladať z dvoch 25m bazénov s 10 a 4 dráhami, bazénu na baby plávanie a pohybové aktivity a jedného vonkajšieho bazénu určeného na celoročné využitie.

Samozrejmosťou projektu sú šatne, tribúna s kapacitou 240 divákov, galéria, priestor pre novinárov a televízne prenosy a zázemia. Okrem bazénov by sa mal v centre nachádzať aj priestor pre fitness, welness, konferenčná sála, stravovacie zariadenie vo forme reštaurácie a hotel s kapacitou 75 lôžok. Národné centrum by malo vyrásť na pozemkoch súčasného kúpaliska, ktoré je dostupné priamo z mesta a taktiež dobre napojené na ostatné komunikácie.

Návrh stavby je projektovaný tak, aby poskytoval maximálnu možnú udržateľnosť čo sa týka umiestnenia stavby, energetickej sebestačnosti aj použitých materiálov. Nebudú chýbať ani zelené strechy, zelené a vodepriepustné parkoviská a rozsiahla výstavba zelene.

Celkový rozpočet stavby by mal byť 20 miliónov eur a na jej financovaní by sa mali podieľať rovnakou čiastkou mesto a Slovenská plavecká federácia prostredníctvom Fondu na podporu športu. Mesto chce na tento projekt využiť európske prostriedky z územia udržateľného mestského rozvoja.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama